aronia

Fructele se scumpesc pe fondul ploilor din ultima perioadă. Recolta de fructe mai slabă în acest an

Facebook
Twitter

 Ploile din ultima perioadă pot lăsa românii fără recolta de fructe în acest an. Cultivatorii  declară că livezile ar putea fi grav afectate de cantităţile masive de apă şi se tem că ar putea rămâne cu buzunarele goale pentru că nu vor mai avea ce să vândă în pieţe.

Din păcate, ploile frecvente nu au permis proprietarilor de livezi să facă tratamentele necesare pentru pomi, aşa că producţia de fructe va fi mai mică în acest sezon. Primii care au de pierdut sunt vânzătorii din pieţe. Dezavantajaţi nu vor fi însă doar cei care au livezi. Afectaţi vor fi şi consumatorii, pentru că vor plati mai mult pentru un kilogram de mere, prune sau caise, de exemplu.

Proprietarii de livezi speră totuşi să nu mai plouă atât de des, pentru ca producţia de fructe să îşi revină

În această perioadă, în aproape toate plantaţiile, speciile sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş, prun) vor parcurge creşterea şi maturarea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (mǎr, pǎr, gutui) se vor afla la formarea şi creşterea rodului, creşterea lǎstarilor şi înfrunzire. De asemenea, la soiurile extratimpurii și timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrǎrile de recoltare.

Exceptând zilele cu precipitaţii, conform prognozelor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite desfǎşurarea lucrǎrilor agricole specifice (fertilizǎri, erbicidǎri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc.)

Recomandările specialiștilor pentru perioada următoare:

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale) în culturile prăşitoare;
  • Administrarea îngrăşămintelor chimice la culturile prăşitoare.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE