Recoltă slabă de măsline, în Italia. Preţul uleiului de măsline a explodat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uleiul de măsline se va scumpi de anul viitor pe fondul unei recolte foarte slabe de măsline, înregistrată în acest an, agricultorii anunţând creşteri semnificative de preţuri.  

Agricultorii italieni dau vina pe ploi şi pe vremea rece din această vară, care a favorizat răspândirea unei musculiţe, extrem de dăunătoare pentru măsline, care a dus la căderea fructelor din pomi.

„Ca să recoltăm în acest an, ar fi trebuit să folosim mai mult insecticid decât este permis”, spune Federico Leszczynski, producător.

Unii producători au renunțat la întreaga recoltă, pentru a stopa risipa de bani destinați producerii uleiului din măslinele rămase, de calitate inferioară. Prin urmare, producția de ulei de măsline a scăzut, în Italia, cu peste o treime iar  efectele au apărut pe rafturile magazinelor.

„Prețurile au crescut spectaculos. Pe piaţa en-gross, preţurile au crescut cu peste 60%”, spune un alt producător, Cesare Buonamici.

Doar mafia pare să se bucure de recolta proastă. Infractorii au început să fure sute de kilograme de măsline sănătoase din depozite, pentru a le vinde apoi pe piaţa neagră.

Italienii sunt mari amatori de ulei de măsline. Consumul depășește 12 litri de persoană, anual. După Spania, Italia este al doilea producător mondial de ulei măsline.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE