Prețul lactatelor continuă să scadă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit raportului lunar publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţul lactatelor a scăzut cu 3,4 %, în condițiile în care, la nivel mondial, prețurile produselor alimentare  au rămas stabile în luna noiembrie 2014.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO)  publică lunar propriul Food Price Index, care măsoară modificările preţurilor coșului de alimente care conține cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.

În luna noiembrie 2014, acest indice valoric s-a situat la valoarea medie de 192,6 puncte, în scădere foarte mică faţă de nivelul de 192,7 puncte înregistrat în luna octombrie 2014.

Conform declarațiilor economistulului şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian, ”se pare că indexul a atins cea mai scăzută valoare și există mari şanse pentru a asista la o creştere în lunile următoare”.

Prețul lactatelor continuă să scadă drastic

Luna trecută, preţurile la produsele lactate au scăzut cu 3,4% comparativ cu luna octombrie, pe fondul creşterii cantităţilor disponibile la export cumulate cu scăderea importurilor pe o serie de pieţe precum China şi Rusia.

De asemenea, preţurile la zahăr au scăzut şi ele cu 3,2% comparativ cu luna octombrie urmare a revenirii precipitațiilor în Brazilia care au eliminat îngrijorările referitoare la posibilitatea confruntării cu o secetă prelungită care ar fi putut să afecteze cel mai mare producător mondial de zahăr.

Totodată, economistulul şef al FAO, Abdolreza Abbassian a avertizat că scăderea indexului FAO nu înseamnă în mod automat că toţi consumatorii beneficiază de preţuri mai mici la alimente.

Ţările ale căror monedă s-a depreciat în raport cu dolarul riscă să plătească mai mult pentru alimentele importate, a mai adăugat Abdolreza Abbassian.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE