Ultimele estimări privind recolta vitivinicolă 2014 pentru UE-28 indică scăderi puternice, de 9,9%, ale producției, în comparație cu anul trecut, confirmând nevoia de reglementare a plantațiilor de viță-de-vie, pentru a combate volatilitatea extremă din sectorul vitivinicol.
„Se estimează că recolta din acest an va ajunge la 157,7 de milioane de hectolitri, o scădere cu 9,9% în raport cu anul trecut. Din pricina condițiilor de dezvoltare variabile din diversele zone viticole, calitatea strugurilor diferă foarte mult uneori, chiar și în interiorul aceleiași regiuni. Cifrele ultimilor trei ani indică, de asemenea, o recoltă foarte variabilă, fapt direct asociat condițiilor climatice variabile, precum seceta și inundațiile. Acest lucru confirmă nevoia de reglementare a plantațiilor pentru toate tipurile de viță-de-vie, cu scopul de a se păstra echilibrul sectorului vitivinicol. Noul sistem de autorizații pentru plantațiile de viță-de-vie merge în direcția unui model european pentru viticultură, permițând protejarea exploatațiilor agricole familiale și asigurând, în același timp, dinamismul sectorului”, a declarat președintele Grupului de lucru „Vin” al Copa-Cogeca, Thierry Coste.
Potrivit oficialului Copa-Cogeca, la nivel european, stocurile de vin sunt inferioare celor de anul trecut, iar organizația consideră că anul acesta cantitățile de vin disponibile vor fi chiar mai mici.
„Prețurile ar trebui, prin urmare, să rămâne stabile, eventual chiar să crească, în anumite zone de producție din Europa”, a subliniat președintele Grupului de lucru „Vin” al Copa-Cogeca, Thierry Coste.
Uniunea Europeană ocupă prima poziție în topul exportatorilor mondiali de vin.
„Pentru a menține importanța economică a sectorului trebuie, prin urmare, să protejăm interesele cultivatorilor de viță-de-vie în cadrul viitoarelor negocieri comerciale cu SUA, China, Africa de Sud și Japonia și să asigurăm recunoașterea sistemului european al indicațiilor geografice (IG), care protejează vinurile europene de calitate de imitații. Solicităm, de asemenea, protejarea acestora și pe internet. Utilizarea liberă a acestor nume de domeniu,cum ar fi „.vin” sau „.wine”, ar putea determina o folosire defectuoasă a sistemului european al indicațiilor geografice și ar putea de asemenea să inducă în eroare consumatorii în ceea ce privește produsul. Solicităm, prin urmare, Președinției italiene să ia atitudine și să protejeze specialitățile regionale și produsele de calitate care beneficiază de IG-uri în cadrul negocierilor cu ICANN, responsabilă de alocarea noilor nume de domeniu”, a subliniat Pekka Pesonen, Secretarul-General al Copa-Cogeca.