Spania, cel mai mare producator de ulei de masline din lume, este fortata in prezent sa importe acest produs, deoarece seceta prelungita a afectat in mod grav recolta de masline din acest an, informeaza Agerpres.

„Ne-am confruntat cu doua luni, aprilie si mai, extrem de calduroase, lucru care a afectat inforirea si a dus la pierderea unei parti a recoltei”, a anuntat secretarul general al Federatiei Spaniole a Producatorilor de Ulei de Masline (Infaoliva), Enrique Delgado.

Potrivit acestuia, recolta din acest an se va situa la circa 1,2-1,2 milioane de tone, cu aproape o treime mai mica decat cea inregistrata anul trecut.

„In lipsa unor precipitatii mai puternice, s-ar putea sa ajungem si la o productie de 850.000 de tone, adica mai putin de jumatate prin comparatie cu anul precedent”, a mai spus secretarul general al Federatiei Spaniole a Producatorilor de Ulei de Masline.

Acesta a tinut sa precizeze ca scaderea masiva a productiei nu are legatura cu bacteria Xylella fastidiosa, care a afectat de curand numeroase culturi de maslini din Italia.

In acest context, Spania a fost nevoita sa importe ulei de masline, din Tunisia, pe care l-a revandut apoi in afara Uniunii Europene pentru a-si pastra cota de piata din acele state. In prezent, Spania furnizeaza circa 45% din necesarul mondial, fapt care ii asigura primul loc pe glob la comercializarea uleiului de masline.

In acest an, importurile de ulei de masline ale Spaniei s-ar putea tripla, ajungand astfel la 170.000 de tone.