Cel mai mare producator de ulei de masline din lume este obligat sa importe produsul din cauza secetei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Spania, cel mai mare producator de ulei de masline din lume, este fortata in prezent sa importe acest produs, deoarece seceta prelungita a afectat in mod grav recolta de masline din acest an, informeaza Agerpres.

„Ne-am confruntat cu doua luni, aprilie si mai, extrem de calduroase, lucru care a afectat inforirea si a dus la pierderea unei parti a recoltei”, a anuntat secretarul general al Federatiei Spaniole a Producatorilor de Ulei de Masline (Infaoliva), Enrique Delgado.

Potrivit acestuia, recolta din acest an se va situa la circa 1,2-1,2 milioane de tone, cu aproape o treime mai mica decat cea inregistrata anul trecut.

„In lipsa unor precipitatii mai puternice, s-ar putea sa ajungem si la o productie de 850.000 de tone, adica mai putin de jumatate prin comparatie cu anul precedent”, a mai spus secretarul general al Federatiei Spaniole a Producatorilor de Ulei de Masline.

Acesta a tinut sa precizeze ca scaderea masiva a productiei nu are legatura cu bacteria Xylella fastidiosa, care a afectat de curand numeroase culturi de maslini din Italia.

In acest context, Spania a fost nevoita sa importe ulei de masline, din Tunisia, pe care l-a revandut apoi in afara Uniunii Europene pentru a-si pastra cota de piata din acele state. In prezent, Spania furnizeaza circa 45% din necesarul mondial, fapt care ii asigura primul loc pe glob la comercializarea uleiului de masline.

In acest an, importurile de ulei de masline ale Spaniei s-ar putea tripla, ajungand astfel la 170.000 de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE