Franta aloca 600 de milioane de euro pentru sprijinirea crescatorilor de animale

Facebook
Twitter

Peste 600 de milioane de euro va aloca Ministerul francez al Agriculturii pentru sprijinirea crescatorilor de animale, afectati de scaderea preturilor la carne si lapte, care protesteaza de mai multe saptamani prin blocarea drumurilor din vestul Frantei.

Astfel, potrivit ministrului francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, ajutorul va cuprinde garantii de pana la 500 milioane de euro pentru creditele fermierilor, plus un fond de 50 milioane de euro menit sa reduca contributiile sociale. De asemenea, alte 10 milioane de euro vor fi alocate promovarii exporturilor de carne, informeaza Agerpres.

Zeci de sindicate agricole din Hexagon se plang ca se confrunta cu o concurenta neloiala din tari precum Germania si Spania, acolo unde forta de munca din acest sector este mai ieftina. Fermierii sunt hotarati sa nu renunte usor la proteste. In acest sens, sindicatul agricol FNSEA a avertizat recent ca nu se va multumi cu o serie de masuri „de suprafata”.

Sectorul cresterii de animale din Franta reprezinta 900.000 de locuri de munca directe si indirecte. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, Stephane le Foll, aproximativ 10% din exploatatii, adica între 22.000 si 25.000, sunt pe punctul de a intra în faliment, mai informeaza sursa citata.

Fermierii francezi se confrunta cu aceasta situatie din pricina stagnarii cererii internationale, precum si din cauza efectelor combinate ale embargo-ului impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale.

Si in Romania, crescatorii de bovine se confrunta cu o scadere masiva a pretului la lapte. Din acest motiv, oficialii MADR au solicitat la Bruxelles finantare comunitara compensatorie pentru sectorul laptelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE