Crescatorii de animale se intalnesc din nou, miercuri, cu ministrul pentru a hotari cum se imparte ajutorul european in valoare de 11,1 milioane de euro

Facebook
Twitter

In loc sa-i ajute pe fermieri, sprijinul european destinat Romaniei, in valoare de 11,1 milioane de euro, dedicat sectorului lapte si carne de porc, provoaca mai degraba tensiuni intre crescatorii de animale. Pana acum, negocierile pe acest subiect nu au adus nimic concret. Astfel, o noua runda de intalniri urmeaza sa aiba loc miercuri la sediul MADR.

Printre cei care au luat parte la cele mai recente consultari au fost si crescatorii de ovine care sperau sa fie inclusi si ei in schema de sprijin, in conditiile in care nici acest sector nu o duce prea bine.

„Am participat la discutii. In urma lor s-a stabilit ca 8,9 milioane de euro vor merge pe sectorul laptelui, insa doar pentru bovine. Exista dorinta sa fie folositi in promovarea consumului de lapte. Noi nu suntem de acord cu acest lucru, deoarece banii se vor duce catre nu stiu ce firma. Consumatorul cumpara lapte tot din raft, tot din magazine. Procesatorii sunt, in majoritate, cu capital strain. Prin urmare nu avem cum sa-i controlam, daca banii intr-adevar au revenit catre producatorii autohtoni de lapte”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, Marcel Andrei.

Mai mult decat atat, Marcel Andrei precizeaza ca sectorul ovine nu a fost luat deloc in calcul privind sprijinul european. „Probabil ca oaie, capra, dau direct branza, nu mai dau lapte, in opinia lor. Prin urmare, nu trebuie sustinut sectorul ovine”, a mai spus presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Termenul limita pana la care crescatorii de animale trebuie sa decida cum va fi distribuit sprijinul european este 30 noiembrie, urmand ca pana pe 29 februarie sa se faca platile.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un sprijin financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne. Din anvelopa totala, Romania va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE