lactate bradet

Tensiuni politice intre Franta si Germania pe tema crizei laptelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Criza laptelui provoaca dispute politice tot mai puternice intre statele europene. Este cazul Frantei si al Germaniei. De curand, Parisul a solicitat Comisiei Europene sa majoreze pretul la care cumpara stocurile excedentare de lapte si produse lactate, insa Berlinul a anuntat deja ca se opune intoarcerii la o piata reglementata, scrie Euractiv.

„Este pur si simplu un conflict politic. Germania vrea ca piata sa fie lasata libera, iar Franta sustine majorarea pretului la lapte si unt”, a declarat o sursa anonima pentru Euractiv.

Cel putin pentru moment, Berlinul pare sa castige tot mai mult teren, scrie Euractiv. Pretul de interventie la care Comisia Europeana cumpara stocurile excedentare nu da niciun semn de schimbare. Pentru a forta mana comisarului Phil Hogan, Consiliul ar trebui sa fie unanim de acord in vederea modificarii reglementarilor actuale. Un rezultat putin probabil, scrie Euractiv.

Comisia Europeana a anuntat de curand un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, in special pentru producatorii de lapte.

In ultima perioada, preturile la lapte au scazut cu circa 20% pe ambele maluri ale Rinului. Din aceasta cauza, mii de fermieri risca sa intre in faliment. Mai mult decat atat, criza laptelui ar putea avea implicatii foarte grave atat pentru ambele tari: Franta produce anual 25 de miliarde de litri de lapte, in timp ce Germania produce 30 de miliarde de litri, conform Euractiv.

Pentru majoritatea fermierilor europeni, contextul global este unul nevaforabil, dupa ce Rusia a decis sa nu mai importe produse agroalimenatre din Occident, precum si dupa ce Europa a eliminat cotele de lapte. Mai mult decat atat, incetinirea economica a Chinei duce la diminuare achizitiilor sale de produse agricole, piata din Franta fiind una dintre cele mai afectate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE