FAO: noi pasi pentru a combate foametea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul Natiunilor Unite si MasterCard isi unesc fortele pentru a crea o noua alianta inovativa cu misiunea de a combate foametea.

Un nou acord de parteneriat semnat, la sediul FAO, de José Graziano da Silva, director general FAO, si Walt Macnee, vice-presedinte MasterCard, pune bazele unui efort mutual sustinut, in vederea dezvoltarii unor sisteme de plata simple si eficiente, care sa sprijine micii fermieri si familiile sarace. Printre alte activitati, colaborarea va explora modurile prin care pot fi oferite credite sau bani gospodariilor, pentru cumparaturi de baza si pentru resurse necesare lucrarilor agricolepe pietele locale, sustinand astfel economiile locale si echipand comunitatile marginalizate economic cu instrumente financiare.

Efortul va beneficia de faptul ca cele doua organizatii au puncte forte care se completeaza reciproc: expertiza in materie de tehnologie a platilor a MasterCard, respectiv accesul global si palmersul FAO in combaterea foametei si a malnutritiei.

Tabara de refugiati Kakuma

Primul efort comun al partenerilor va avea loc in tabara de refugiati din Kakuma, in districtul Turkana din Kenya, unde sunt gazduiti, momentan, 170.000 refugiati care si-au abandonat domiciliile din tarile invecinate, ca urmare a razboaielor si actelor de violenta. Rezidentii taberei vor primi carduri preplatite prin care vor putea sa cumpere mangal, produs de comunitatea gazda si certificat ca fiind produs in conditii ecologice si de sustenabilitate. Planul este menit sa majoreze veniturile rezidentilor din regiunea Turkana, sa reduca tensiunile sociale dintre rezidenti si refugiati, precum si sa reduca impactul asupra mediului.

MasterCard va furniza expertiza tehnologica, precum si o contributie financiara semnificativa, pentru a initia ciclul de afaceri prin dotarea a 1.240 de gospodarii ale comunitatii gazda cu cuptoare de facut mangal, cat si 7.000 de gospodarii pentru refugiati cu cuptoare eficiente energetic si credite pentru a achizitiona un sfert din necesarul anual de mangal.

Sectorul privat, aliat pentru combaterea foametei

„Acest parteneriat arata faptul ca sectorul privat reprezinta un aliat crucial in efortul global de a cladi o lume fara foamete. FAO este extrem de mandra de colaborarea cu MasterCard, care va ajuta micii fermieri sa devina independenti economic, prin extinderea incluziunii financiare”, a spus directorul general al FAO, José Graziano da Silva.

La randul sau, Walt Macnne, MasterCard, a afirmat ca acest acord important cu FAO reintareste angajamentul companiei de a stabili parteneriate semnificative, care angreneaza tehnologii utilizate la nivel global, pentru o lume in care, oamenii – indiferent de regiunea in care locuiesc sau de statutul economic – sa fie capabili sa isi asigure, pe cont propriu, traiul.

Proiectul Kakuma va utiliza infrastructura programului de carduri Huduma, lansat recent de MasterCard, sponsorizat de guvernul Kenyan si derulat in colaborare cu bancile locale, pentru facilitarea accesului beneficiarilor la fondurile lor, pe intreg teritoriul tarii.

In proiect este implicat si ECHO, departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila, care va instrui membrii celor 8.000 gospodarii in utilizarea cuptoarelor imbunatatite in termeni de eficienta energetica si cuptoare pentru 20 de grupuri, pentru a produce mangal din surse sustenabile.

Asigurarea hranei pentru toata lumea sta la originea eforturilor FAO – sa poata furniza oamenilor acces nemijlocit la suficienta hrana de calitate, pentru un trai activ si sanatos. Cele trei obiective principale ale FAO sunt: eradicarea foametei si a malnutritiei prin facilitarea accesului la resurse de hrana; abolirea saraciei si impulsionarea progresului social si economic pentru toti; respectiv,administrarea si utilizarea sustenabila a resurselor naturale, incluzand solul, apele, aerul, climatul si resursele genetice, pentru binele generatiilor prezentului si ale viitorului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE