Interzicerea organismelor modificate genetic ar putea duce la cresterea preturilor la alimente

Facebook
Twitter

Dorinta unor state precum Scotia sau Germania de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) i-ar putea ajuta pe fermierii care au culturi traditionale sa isi vanda recolta la un pret mai bun. Acest lucru insa ar putea sa duce la scumpirea preturilor la alimente, atrage atentia CNBC.

La inceputul lunii august, Scotia a anuntat ca va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar saptamana trecuta Germania a informat ca are de gand sa adopte o decizie similara. In acest context, ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producatorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scotia ar putea asista la o crestere a preturilor, daca cererea ramane una puternica iar alte tari fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics, potrivit Agerpres.

„In cazul in care cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic ramane puternica, atunci producatorii din tari precum Germania si Scotia ar putea asista la o crestere a preturilor daca oferta de astfel de culturi scade in urma faptului ca alte tari au facut tranzitia spre culturile de organisme modificate genetic”, explica Hamish Smith.

De asemenea, o serie de specialisti atrag atentia ca interzicerea culturilor de organisme modificate genetic vor afecta cercetarile in domeniu.

„Interzicerea acestei tehnologii este un factor descurajator pentru efectuarea de cercetari, atat cercetatorii cat si investitorii/finantatorii preferand sa lucreze intr-un mediu unde tehnologia are sanse mai mari sa fie adoptata decat interzisa si astfel ca este posibil ca interdictia sa afecteze cercetarile din Scotia”, a anuntat purtatorul de cuvant de la Consiliul National pentru Stiinta din Marea Britanie.

La nivel mondial, suprafetele de teren care au culturi de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, pana la 181,5 milioane de hectare in 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizatie non-profit care promoveaza culturile de organisme modificate genetic.

Cu toate acestea exista unele ingrijorari ca organismele modificate genetic ar putea afecta biodiversitatea. Greenpeace considera OMG-urile drept „poluare genetica” si este ingrijorata ca acestea ar putea contamina mediul inconjurator.

In Uniunea Europeana, statele au pareri impartite cu privire la OMG, chiar daca aceste culturi sunt practice pe scara larga in America si Asia. In timp ce Marea Britanie este favorabila, multe alte state membre UE, inclusiv Franta si Germania, se opun.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE