Din dorinta de a avea lichiditati, Federatia Rusa ar putea prabusi preturile cerealelor vandute in Bazinul Marii Negre, situatie care ar pune Romania, precum si alte state din Uniunea Europeana, intr-o dificultate economica majora, este de parere secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.
„Emotiile noastre sunt legate de modul in care intelege atat Rusia, precum si Ucraina, sa realizeze comert in Marea Neagra. Din dorinta de a avea lichiditati, Rusia are capacitatea sa prabuseasca preturile, vanzand graul la un pret cu 30% mai ieftin decat poate sa o faca Romania. Avem nevoie asadar, din partea Comisiei Europene de o masura de sustinere a producatorilor, in astfel de perioade”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
In acest context, Daniel Botanoiu considera ca Uniunea Europeana trebuie sa fie extrem de atenta la comertul „atipic” din Bazinul Marii Negre.
„Trebuie ca Uniunea Europeana sa fie foarte atenta la ce se intampla in Bazinul Marii Negre, deoarece avem un comert atipic aici dat de doua state (Rusia si Ucraina), fara sa o mai pun la socoteala si pe a treia, care este Turcia, mai ales pe sectorul legume-fructe. Turcia de exemplu isi finanteaza din bugetul national toate aceste ajutoare catre fermieri. Nu este asadar o concurenta loiala pentru cei care vand. Tocmai din acest motiv am solicitat Comisiei sa gasim o formula corecta”, a mai spus Daniel Botanoiu.
In primele opt luni ale anului 2014, prin Portul Constanta au trecut 9,5 milioane tone de cereale, cu 30% mai mult fata de intervalul similar din 2013. In 2013, exporturile de cereale din Portul Constanta au fost de 8,7 milioane tone, peste nivelul de 5,389 milioane tone inregistrat in 2012.