Pretul carnii de porc, in cadere libera din cauza embargoului rusesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Preturile la carnea de porc vanduta in Uniunea Europeana au scazut cu circa 16% anul acesta, comparativ cu 2014, arata un raport al Comisiei Europene. Una dintre cauzele acestei situatii este fara indoiala si embargoul impus de Federatia Rusa, cel mai mare cumparator de carne de porc din UE, asupra produselor agroalimentare occidentale.

Astfel, la inceputul lunii iulie 2015, carcasele de porc se vindeau, in medie, cu 1,49 euro/kilogram, fata de 1,78 euro/kilogram, in urma cu un an, potrivit datelor Comisiei Europene, citate de Agerpres. In acest context, analistii din domeniu atrag atentia ca preturile vor ramane la un nivel scazut pana la finele anului 2015.

In 2014, productia de carne de porc a Uniunii Europene s-a ridicat la 22,4 milioane de tone, dublu aproape decat cea realizata de SUA, al doilea exportator mondial, conform informatiilor de la Departamentului american al Agriculturii (USDA).

In ceea ce priveste exporturile catre clientii din Asia, acestea au inregistrat o crestere, in principal din cauza deprecierii monedei euro. In primele patru luni ale anului 2015, livrarile spre China si Coreea de Sud au crescut cu peste 25%, iar Taiwanul si-a dublat achizitiile din UE.

Cu toate acestea, valoarea carcaselor de porc a continuat sa scada, din cauza ca majoritatea clientilor asiatici nu doresc partile cu grasime care sunt utilizate la productia de carnati, de care erau interesati clientii din Rusia.

Analistii din domeniu, precum Albert Vernooij, de la Rabobank International, mai atrag atentia ca in acest context multe ferme de porci vor deveni neprofitabile.

Federatia Rusa si-a prelungit embargoul asupra produselor agroalimentare din Occident pana in 2016. In medie, Moscova preia aproape 25% din exporturile totale de carne de porc ale UE, evaluate la 1,4 miliarde euro, mai noteaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE