Crescatorii de animale se declara in pragul falimentului, din cauza secetei, si ameninta cu proteste

Facebook
Twitter

Crescatorii de animale afirma ca sunt in pragul falimentului, din pricina secetei, iar Ministerul Agriculturii nu face nimic pentru a ajuta acest sector. Mai mult decat atat, crescatorii de animale ameninta ca daca nu se vor lua masuri concrete vor fi nevoiti sa iasa in strada.

„Ne intrebam daca Ministerul Agriculturii mai exista, pentru ca nu ne ajuta cu nimic. Cantitatea de lapte a scazut deja cu 50% si situatia se agraveaza pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scaderea productiilor de lapte si a sporului in greutate la tineret, din cauza cantitatii scazute de masa verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilitatii de producere a furajelor pentru perioada de stabulatie. De distrugerea sectorului zootehnic din Romania se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalitatii decat de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neata, care lucreaza prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei”, a declarat intr-un comunicat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei.

De asemenea, sursa citata mentioneaza ca nu toti crescatorii de animale au primit Ajutoarele Nationale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut.

Tot in comunicatul Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania se cere si abrogarea Legii vanatorii, modificata in iulie.

„Modificarile la aceasta lege au fost aprobate fara a fi consultate si asociatiile crescatorilor de animale, sunt aberante si incalca in mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu in acest sens este interzicerea pasunatului animalelor pe terenurile agricole in perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici sa-si recolteze culturile, daca acestea sunt preferate de vanat”, sustine Marcel Andrei.

Din cauza acestui context, Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania afirma ca va trece la actiuni de protest, precum blocarea drumurilor, daca nu se vor lua masuri concrete de sprijinire a sectorului zootehnic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE