Perioada 11 – 17 august 2015 va fi caracterizata printr-o vreme calduroasa in aproape toata tara, chiar caniculara, indeosebi in zonele de campie, informeaza ANM.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 2…9°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 28…38°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre 10…26°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 11 – 17 august 2015
Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din nordul, centrul si sudul Transilvaniei, unde aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare.
Starea de vegetatie a culturilor agricole in perioada 11 – 17 august 2015
In conditiile mentinerii unor deficite de umiditate in sol si temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), pe suprafetele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, se va deprecia in continuare, semnalandu-se fenomenele de ofilire temporara si uscare partiala a aparatului foliar, stiuleti slab dezvoltati si incomplet formati la porumb, precum si seminte seci la floarea-soarelui.
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, floarea-soarelui isi va definitiva faza de inflorire (100%), continuandu-se maturitatea ceara (10-100%) si deplina (10-30%).
La cultura de porumb se va finaliza matasirea (80-100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%).
Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile (60-100%) si acumularea zaharului in radacina (10-40%), iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.
La speciile pomicole se vor semnala cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor.
Vita de vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masa vor predomina acumularea zaharurilor si coacerea in „parga”, in toate podgoriile.
Ca urmare a mentinerii secetei pedologice prelungite, lucrarile agricole in camp (araturi in vederea insamantarilor de toamna) se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate.
Pentru perioada 11 – 17 august 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.