Cantitatea de ulei de masline produsa in acest an, in Uniunea Europeana, este cu pana la 30% mai mare decat recolta obtinuta in anii precedenti, a anuntat de curand organizatia Copa Cogeca intr-un comunicat.

„Avem o recolta buna in acest an, cu pana la 30% mai mare fata de nivelul ultimilor ani, in care ne-am confruntat cu seceta. Calitatea este buna in multe tari europene”, a declarat Andres Pinatel, presedintele al grupului de lucru pentru uleiul de masline din cadrul organizatiei Copa Cogeca.

Totodata, oficialul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la intentia Uniunii Europene de a oferi acces temporar, pentru inca doi ani, Tunisiei, pentru a exporta ulei de masline pe piata Uniunii Europene.

„In contextul in care avem suficiente provizii, ne ingrijoreaza dorinta UE de a permite un import de 35.000 de tone de ulei de masline, anual, cu taxe mult mai mici, pe o perioada de doi ani. Asta in conditiile in care pretul uleiului de masline este mic si are o tendinta descendenta. Mai mult decat atat, uleiul de masline din Tunisia nu trebuie sa respecte cerintele fitosanitare si de mediu ale UE”, a mai precizat Andres Pinatel.

Uleiul de masline este al optulea cel mai exportat produs de Tunisia, dupa echipamentele electrice, textile, articole de imbracaminte si petrol. In 2013, Tunisia a exportat ulei de masline in valoare de 570 de milioane de euro, potrivit Euractiv.