UE are in plan sa importe 70.000 de tone de ulei de masline din Tunisia, desi statele europene pot deservi cererea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cantitatea de ulei de masline produsa in acest an, in Uniunea Europeana, este cu pana la 30% mai mare decat recolta obtinuta in anii precedenti, a anuntat de curand organizatia Copa Cogeca intr-un comunicat.

„Avem o recolta buna in acest an, cu pana la 30% mai mare fata de nivelul ultimilor ani, in care ne-am confruntat cu seceta. Calitatea este buna in multe tari europene”, a declarat Andres Pinatel, presedintele al grupului de lucru pentru uleiul de masline din cadrul organizatiei Copa Cogeca.

Totodata, oficialul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la intentia Uniunii Europene de a oferi acces temporar, pentru inca doi ani, Tunisiei, pentru a exporta ulei de masline pe piata Uniunii Europene.

„In contextul in care avem suficiente provizii, ne ingrijoreaza dorinta UE de a permite un import de 35.000 de tone de ulei de masline, anual, cu taxe mult mai mici, pe o perioada de doi ani. Asta in conditiile in care pretul uleiului de masline este mic si are o tendinta descendenta. Mai mult decat atat, uleiul de masline din Tunisia nu trebuie sa respecte cerintele fitosanitare si de mediu ale UE”, a mai precizat Andres Pinatel.

Uleiul de masline este al optulea cel mai exportat produs de Tunisia, dupa echipamentele electrice, textile, articole de imbracaminte si petrol. In 2013, Tunisia a exportat ulei de masline in valoare de 570 de milioane de euro, potrivit Euractiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE