Cod Galben de inundații pentru șapte bazine hidrografice, marți, între orele 3,00-24,00

Facebook
Twitter

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod Galben pentru bazinele hidrografice Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, valabilă marți, între orele 3,00 și 24,00.

Conform avertizării, în intervalul orar menționat, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega superioară (județul Timiș), Timiș superior, Bârzava superioară, Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Jiu superior și afluenții săi din județele Hunedoara, Gorj și Mehedinți, cu depășiri ale Cotelor de atenție.

Hidrologii precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.

De asemenea, izolat, aceste fenomene se pot produce și pe alte râuri mici din zonele de deal și munte, cu probabilitate mai mare pe cele din județele Arad, Albă, Bihor, Cluj și Hunedoara.

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o atenționare Cod Galben de furtună pentru 30 de județe, din nordul, centrul și vestul țării, valabilă marți, de la ora 3,00, până la ora 23,00.

Din noaptea de luni spre marți (23/24 iunie) până în prima parte a nopții de marți spre miercuri (24/25 iunie) instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în vestul țării, apoi și în celelalte zone. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua trecător aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 litri/mp și izolat 50 — 60 litri/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE