Străinii controlează agricultura românească. Vezi topul județelor controlate de străini

Facebook
Twitter

Numărul firmelor cu capital mixt care au activități în agricultură, silvicultură și pescuit a ajuns la peste 2.000 la finele lui 2014, în scădere comparativ cu 2012. Față de 2011, numărul firmelor cu acționariat străin din agricultură, silvicultură și pescuit este mai mare.

Astfel, la 31 decembrie 2013, la Registrul Comerțului erau înregistrate 2.044 de firme care activau în agricultură, silvicultură și pescuit și care aveau acționariat mixt. În anul precedent, numărul acestora a fost de 2.047, iar în 2011 de 1.967, arată datele furnizate de Registrul Comerțului.

În același interval, și numărul firmelor cu capital integral românesc a crescut, de la 27.833 în 2011, la 28.394 de societăți care derulau activități în agricultură, silvicultură și pescuit la finele lui 2013, mai arată datele primite de la Registrul Comerțului.

O analiză a dispersiei firmelor cu capital mixt la nivelul țării, arată că străinii au preferat Timișul, Bucureștiul, Aradul, Bihorul și Constanța. Astfel, la finele lui 2014, în Timiș erau înregistrate 294 de firme cu capital mixt, în București 271, în Arad 176, în Bihor 130, iar în Constanța 67.

Ion Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor, ne-a oferit o explicație a interesului crescut al investitorilor străini pentru aceste județe.

„Străinii aleg Bucureștiul pentru că aici au informația la prima mână, toate instituțiile statului sunt aici, la fel ca și sediile mariilor companii de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerile. Capitala se identifică cu țara. Dacă încerci să îi scoți din București, pentru că și eu le-am propus alte zone, refuză. În restul țării, cum e Moldova, nu-i găsim”, ne-a precizat Ion Cioroianu.

De altfel, și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), susține această idee.

„Străinii s-au orientat către zonele cu terenuri bune, unde producția e mare fără multe bătăi de cap. În Moldova, ne lasă pe noi să muncim pământul”, arată proprietarul Agraria, care exploatează circa 2.000 de hectare în județul Bacău.

Banatu-i fruntea

În județul Timiș, numărul firmelor cu capital mixt care activează în agricultură, silvicultură și pescuit a urcat la 294 la finele lui 2013. În prezent, din cele 533.00 de hectare de teren agricol, aproape 100.000 sunt exploatate de străini.

„Investitorii din afară au căutat proximitatea față de graniță, dar au ales Banatul și pentru că aici sunt cele mai fertile terenuri din țară. Să nu uităm nici faptul că județul Timiș are cea mai mare suprafață agricolă din România. Chiar dacă terenurile sunt fărâmițate, forța de muncă este ieftină”, ne-a declarat fostul director executiv al Direcției Agricole Timiș, Tiberiu Lelescu.

În opinia sa, suprafața agricolă controlată de străini în Timiș a ajuns undeva la circa 30-40% în prezent, de la 20% în urmă cu trei ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE