septembrie 30, 2022

Prognoza ANM pentru intervalul 19 – 25 iunie 2014: recoltatul începe în sud cu furtuni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Debutul campaniei de recoltare, care poate începe în sudul țării, stă sub semnul furtunilor și al secetei, potrivit prognozei ANM pentru intervalul 19 – 25 iunie 2014.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14…22°C, la nivelul întregii ţări, limite  aropiate de mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 17…28°C, în  toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsǎ între 6…17°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Sub aspect pluviometric, se întrevǎd ploi cu caracter de aversǎ, dar şi torenţial, însoțite de descǎrcǎri electrice, intensificǎri temporare ale vântului şi căderi de grindinǎ, în cea mai mare parte a ţării. Local, la începutul intervalului cantităţile de apă pot depăşi 20-25 l/mp şi izolat, 45-50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În  vestul, sud-estul şi local în centrul şi sudul teritoriului agricol, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala îndeosebi în Maramureş, Crişana, local în vestul Transilvaniei şi estul Munteniei, centrul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul termic al aerului va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnǎ, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativǎ se vor desfǎşura în general în condiţii bune în cea mai mare parte regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului.

Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimǎ îşi vor continua maturitatea în lapte şi ceară (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumǎtatea de sud a ţǎrii, aflate la maturitatea deplină (10-80%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de înspicare (40-100%) şi înflorire (10-100%).

Cultura de rapiţă va parcurge formarea boabelor în silicve şi maturitatea tehnologicǎ (10-100%), local fiind posibilă declanşarea recoltării.

În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va continua creşterea aparatului foliar (7-20 frunze) şi formarea capitulului (10-50%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În semǎnǎturile de toamnǎ efectuate în epoca optimǎ, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabǎ la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apǎ în sol.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra formarea frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea (6-18 frunze), în majoritatea zonelor de culturǎ.

În principalele bazine de culturǎ, la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%).

Cartoful se va afla predominant la formarea/creşterea lǎstarilor laterali şi tuberizarea (40-100%), iar soiuri le timpurii pentru consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

În aproape toate plantaţiile, speciile sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş, prun) vor parcurge creşterea şi maturarea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (mǎr, pǎr, gutui) se vor afla la formarea şi creşterea rodului, creşterea lǎstarilor şi înfrunzire. De asemenea, la soiurile extratimpurii și timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrǎrile de recoltare.

În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor înregistra fazele de înfrunzire, formarea inflorescenţelor şi înflorirea. Local, în vestul ţǎrii se vor continua formarea şi creşterea boabelor, la soiurile timpurii de masǎ.

Condiţiile agrometeorologice vor permite desfǎşurarea lucrǎrilor agricole specific (fertilizǎri, erbicidǎri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc.) exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale) în culturile prăşitoare;
  • Administrarea îngrăşămintelor chimice la culturile prăşitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE