Necazul românilor cu pământ la țară

Facebook
Twitter

Deși suprafețele nelucrate scad de la an la an, conform APIA, proprietarii de terenuri agricole nu au prea mult de câștigat, întrucât arendașii, fie români sau străini, plătesc puțin pentru suprafețele exploatate.

O treime din proprietarii de terenuri agricole din România trăiesc la oraș, potrivit unor cifre înaintate de oficiali ai Ministerului Agriculturii. Pentru aceștia, este dificil să aibă grijă de pământ, așa că îl dau în arendă, chiar dacă nu au parte de câștiguri importante.

„Românii sunt arendași, străinii sunt proprietari, dar toți plătesc la fel de prost. Se iau mai mulți bni din subvenția de la APIA decât din arendă. Pentru arendași, arenda este gratis”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu, fostul director executiv al Direcției Agricole Timiș.

În medie, proprietarii primesc aproximativ 700-800 de kilograme de boabe la hectar, pe care le pot vinde cu circa 50-60 de bani/kilogram. Deci, proprietarilor le revine o arendă de circa 410 lei, adică mai puțin de 100 de euro pe hectar, în vreme ce subvenția plătită de APIA ajunge la circa 150 de euro pe hectar, ne-a explicat Tiberiu Lelescu.

Explicația dependenței de arendași este simplă, spune Lelescu.

„Mulți proprietari sunt bătrâni, au suprafețe mici, fărâmițate și nu mai vine nimeni să le lucreze terenul, nu au bani să își cumpere utilaje. Alții sunt mutați la orașe sau în străinătate, așa că sunt nevoiți să își dea terenul în arendă”, ne-a precizat fostul șef al Direcției Agricole Timiș, actualmente consilier agricol, specializat în accesarea fondurilor europene.

În județul Timiș, cei mai mulți străini care au investit în agricultură sunt italieni, care s-au orientat în special către comunele de lângă graniță. Aceștia dețin utilaje performante, fac lucrările agricole la timp, astfel că și producția este pe măsură, consideră consultantul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE