Proprietarii de ferme, obligați să țină un registru special pentru zilieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând de azi, proprietarii de ferme trebuie să transmită, lunar, Inspectoratelor de Muncă (ITM) și Fiscului datele înscrise în noile registre de evidență a zilierilor.

Folosirea acestor registre a devenit obligatorie începând cu intrarea în vigoare a Legii 18/2014 privind modificarea Legii 52/2011 (zilieri) şi a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit noilor prevederi, fiecare angajator va înscrie în registru cât a lucrat și cu cât a fost plătit un zilier. Toate aceste informații vor fi transmise ITM-urilor și administrațiilor fiscal, astfel că nici zilierii și nici patronii nu se vor mai putea eschiva de la plata impozitelor.

Patronii care vor încerca să eludeze legea riscă o amendă de până la 20.000 de lei pentru fiecare zilier prins că lucrează la negru.

Totodată, vor fi drastic sancționate și persoanele fizice care iau oameni cu ziua, deoarece, potrivit noilor prevederi, doar firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familial pot angaja zilieri.

La rândul lor, zilierii vor plăti 16% impozit pe venit, dar rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va încheia sau nu și asigurarea de sănătate sau dacă va contribui la pensie sau șomaj.

Mai mult decât atât, un patron nu va putea să apeleze la serviciile aceluiași zilier mai mult de 90 de zile calendaristice pe an. În agricultură, această perioadăcorespunde celei necesare efectuării campaniilor de însămânțare de primăvară și de recoltare din vară și toamnă. Astfel, proprietarii de sere vor trebui fie să caute zilieri noi, fie să îi anjajeze cu contract de muncă pe cei de care au nevoie în afara celor 90 de zile.

Domeniile în care pot lucra muncitorii necalificați, adică zilierii, conform noilor prevederi,  sunt agricultură, vânătoare, silvicultură (cu excepția exploatărilor forestiere), pescuit, colectarea deșeurilor nepericuloase, comerț cu ridicate al produselor agricole brute și animalelor vii, organizarea expozițiilor, târgurilor și congreselor, publicitate, activități artistice, spectacole, activitărți de cercetare-dezvoltare științe umaniste (săpături arheologice), activități în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE