Câte boabe mai dau arendașii proprietarilor?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul 2013 a adus producții istorice la grâu, după cum aprecia recent ministrul Agriculturii. Pentru proprietarii de terenuri nu vor fi mari modificări față de anul trecut.

În 2012, recolta a fost mică, așa că prețurile au crescut. În 2013, recolta a fost bună, dar prețurile s-au prăbușit. Așa se face că, dacă anul trecut proprietarii de terenuri agricole primeau de la arendași mai puține boabe la hectar, dar le puteau vinde mai scump, anul acesta se va întâmpla exact pe dos.

Nicolae Sitaru, fermier de marcă din Ialomița, spune că proprietarii vor primi între 800 și 1.000 de kilograme de boabe la hectar. Culiță Tărâța va da câte 1.000 de kilograme de boabe, însă proprietarii din Neamț nu vor doar grâu și porumb, ci și cartofi.

„În contract e trecut 1.000 de kilograme de produse. Unii vor 500-600 de kg de grâu, vreo 200 de cartofi și tot atâta porumb, în funcție de necesități. Se face sau nu recoltă bună, trebuie să-i dai omului ce e în contract. Dacă îți bați joc de țărani, pleacă și rămâi fără teren”, explică fermierul.

În județul Bacău, proprietarii de terenuri din apropierea Luncii Siretului vor primi anul acesta circa 1.000 de kilograme de porumb la hectar, față de 800 de kg, cât au primit anul trecut. Numai că anul trecut un kilogram de boabe se vinde cu mai mult de 1 leu în zonă, în vreme ce anul acesta a prețurile sunt la jumătate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE