septembrie 30, 2022

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 15 – 20 iunie 2014: furtunile și grindina riscă să compromită culturile de cereale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cultivatorii de cereale stau cu frica în sân că-și vor vedea munca de un an pusă la pământ de furtuni și grindină, mai ales că și specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie estimează că următoarele cinci zile vor fi caracterizate de ploi în aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare  parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13…24°C, în aproape toată ţara, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20…29°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între 6…19°C, în aproape toată ţara.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În Maramureș, Crișana, pe suprafeţe extinse din Banat, Dobrogea, nordul, vestul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Dobrogei, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele fiziologice ale plantelor vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va parcurge formarea boabelor în silicve şi  maturitatea deplină (10-100%).

Cultura de floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-22 frunze) şi apariţia  capitulului (10-30%).

Funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzire (6-15 frunze).

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra înfrunzirea (10-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-60%), iar cartoful îşi va continua creşterea lăstarilor  laterali şi tuberizarea (30-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-30%) la soiurile de vară.

Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge înfrunzirea, creşterea fructelor și a lăstarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare.

La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor semnala fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi înflorire, iar soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate

  • Continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice şi manuale);
  • Administrarea îngrăşămintelor chimice la culturile prăşitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE