„Sindromul turbinelor eoliene” face ravagii în fermele de animale din întreaga lume și afectează specii diverse, de la emu la nurci.
Din toamna anului trecut, un crescător de nurci din Canada înregistrează pierderi după pierderi, după ce a fost dată în folosință o unitate de turbine eoliene. Cele patru turbine se află la o distanță de circa 328 de metri de ferma de nurci din Danemarca. După ce animalele au început să fete prematur pui morți sau diformi, veterinarii au început să analizeze situația. Au evaluat mâncarea, medicamentele, însă singurul element de noutate din viața nurcilor a fost apariția eolienelor.
Fermierul spune că pierderile sale sunt enorme, mai ales că animalele au devenit extrem de agresive, după darea în folosință a turbinelor eoliene, toamna trecută. Nurcile se omoară între ele.
Cum nu a ajuns la un acord cu proprietarul parcului eolian, fermierul s-a adresat parlamentului danez, în speranța că se va găsi o soluție.
În Danemarca, agricultura este un sector extrem de dezvoltat. Acolo trăiesc cinci milioane de locuitori, din care mai puțin de 2% activează în agricultură. În schimb, producția agricolă poate acoperi necesarul de consum a 15 milioane de persoane. Spre comparație, în România, jumătate din populație locuiește la țară, dar practică o agricultură de subzistență.
Cazul cu ferma de nurci din Danemarca afectate de turbinele eoliene nu este singular. Anul trecut, proprietarul unei ferme de emu din Canada, foarte populară în rândul turiștilor, trebuit să închidă porțile unității, după ce animalele au devenit agresive și au slăit foarte mult. Toate necazurile au apărut după darea în folosință a unui parc eolian.
În luna martie, un oficial al ministerului irlandez al Sănătății a avertizat că oamenii care locuiesc în apropierea parcurilor eoliene riscă să dezvolte „sindromul turbinelor eoliene”. Simptomele includ oboseală, dureri de cap, dificultăți de concentrare și insomnie.