Astăzi, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a avut loc o întâlnire de lucru privind modalitățile de susținere și finanțare a pădurilor din România prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

În urma discuțiilor la care au participat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarul de stat, George Turtoi și reprezentanții Asociației Proprietarilor de Păduri din România și ai World Wide Fund – WWF, au fost identificate soluții pentru finanțarea în viitorul PNDR a măsurilor de mediu pentru susținerea fondului forestier.

Totodată, în cursul săptămânii viitoare se va crea un grup de lucru tehnic care va defini măsurile cele mai oportune pentru susținerea financiară a pădurilor în cadrul  PNDR 2014 – 2020.

„Suntem deschiși dialogului și cred că reacția noastră rapidă la solicitările celor din domeniu este o dovadă că înțelegem importanța pe care o au pădurile. Am fi dorit ca aceste propuneri să fi venit mult mai devreme, atunci când am avut procesul de consultare, dar sunt convins că vom găsi soluții pentru a asigura susținerea unui management superior și sustenabil al fondului forestier, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

În prima variantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 transmisă Comisiei Europene, sectorul forestier beneficiază de o alocare de peste 105 milioane de euro în cadrul măsurii de Investiții în dezvoltarea zonelor forestiere și ameliorarea viabilității pădurilor. Prin această măsură se pot finanța acțiunile de împădurire, atât a terenurilor agricole, cât și a celor neagricole, dar și crearea de perdele forestiere de protecție.

De asemenea, trebuie să menționăm că prin măsura de finanțare a infrastructurii forestiere de acces (drumuri și lucrări conexe) vor fi alocate 200 de milioane de euro, ceea ce va permite realizarea unui management mult mai bun al suprafețelor de păduri.