PNDR 2014-2020: se va crea un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru proprietarii de păduri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a avut loc o întâlnire de lucru privind modalitățile de susținere și finanțare a pădurilor din România prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

În urma discuțiilor la care au participat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarul de stat, George Turtoi și reprezentanții Asociației Proprietarilor de Păduri din România și ai World Wide Fund – WWF, au fost identificate soluții pentru finanțarea în viitorul PNDR a măsurilor de mediu pentru susținerea fondului forestier.

Totodată, în cursul săptămânii viitoare se va crea un grup de lucru tehnic care va defini măsurile cele mai oportune pentru susținerea financiară a pădurilor în cadrul  PNDR 2014 – 2020.

„Suntem deschiși dialogului și cred că reacția noastră rapidă la solicitările celor din domeniu este o dovadă că înțelegem importanța pe care o au pădurile. Am fi dorit ca aceste propuneri să fi venit mult mai devreme, atunci când am avut procesul de consultare, dar sunt convins că vom găsi soluții pentru a asigura susținerea unui management superior și sustenabil al fondului forestier, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

În prima variantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 transmisă Comisiei Europene, sectorul forestier beneficiază de o alocare de peste 105 milioane de euro în cadrul măsurii de Investiții în dezvoltarea zonelor forestiere și ameliorarea viabilității pădurilor. Prin această măsură se pot finanța acțiunile de împădurire, atât a terenurilor agricole, cât și a celor neagricole, dar și crearea de perdele forestiere de protecție.

De asemenea, trebuie să menționăm că prin măsura de finanțare a infrastructurii forestiere de acces (drumuri și lucrări conexe) vor fi alocate 200 de milioane de euro, ceea ce va permite realizarea unui management mult mai bun al suprafețelor de păduri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE