EXCLUSIV: Când va pleca primul transport de oi românești în Turcia și la ce preț

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În contextul redeschiderii pieței turcești, crescătorii români de oi și capre poartă negocieri cu importatorii din țările arabe.

Înainte de 2002, când au apărut primele focare de scrapie, România exporta câte două milioane de oi și capre în Turcia și statele arabe. Acum, la mai bine de 10 ani, există șansa reluării exporturilor de oi şi capre, după ce Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a declarat 19 județe libere de scrapie. Printre acestea se numără și județul Argeș, unde își are stâna Ștefan Ioniță, președintele Asociației „Vâlsan 2010”.

„Deja am început negocierile, care se poartă la nivelul președintelui asociației naționale cu reprezentanți ai importatorilor turci. Cu primul transport către Turcia vor pleca circa 1.000 de capete, la un preț de circa 4-5 euro pe kilogram în viu”, a declarat pentru StiriAgricole.ro, Ștefan Ioniță.

Președintele Asociației „Vâlsan 2010” speră ca primul transport de oi româneşti în Turcia să plece până în toamnă. Până atunci, o delegație formată din experți turci vor veni în țară să facă un audit în fermele de carantină din cele 19 județe libere de scrapie.

„Investitorii turci au zis că vin cu avize pentru export, cu tot”, arată Ioniță Ștefan.

De asemenea, crescătorii de oi și capre ar putea intra pe noi piețe. Reprezentanții crescătorilor de oi și capre din România sunt în negocieri și cu investitori din Polonia, iar rezultatele se pare că sunt dintre cele mai bune, mai ales că atât crescătorii din România, cât și cei din această țară fac parte din grupul EuroMontana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE