Dacian Cioloș: Fermierii care și-au pierdut solariile puteau fi despăgubiți de stat

Facebook
Twitter

Comisarul european pentru Agricultură și Dzvoltare Rurală, Dacian Cioloș, spune că statul ar fi putut despăgubi fermierii care și-au văzut serele și solariile puse la pământ de zăpadă și viscol, printr-o schemă de ajutor de minimis.

„Există întotdeauna această posibilitate prin regulile de minimis privind aplicarea ajutorului de stat. Nu-i un sprijin financiar direct din fonduri europene, dar există posibilitatea în baza reglementărilor comunitare, ca fiecare stat membru în astfel de situații să poată să compenseze parțial dar la un nivel destul de consistent al procentului de pierdere. Aceste pierderi către producător și mai mult, în acest an am modificat regulile ajutorului de stat crescând, dublând practic suma de minimis care poate să fie aplicată de un stat membru pe fermier fără să notifice ajutorul de stat respectiv către U.E. Mai există, dacă sunt pierderi de ordin material, investițional și așa mai departe, există și posibilitatea de a acorda în mod mai facil fonduri europene din programul de dezvoltare rurală pentru a compensa aceste pierderi sau pentru refacerea capacității de producție pierdută în urma acestor calamități”, a spus Dacian Cioloş, la emisiunea „Viaţa Satului”, difuzată de la Televiziunea Română.

În vreme ce fermierii care și-au văzut serele și solariile distruse de zăpezi și viscol sperau că statul le va compensa măcar o parte din pierderi, ministrul Agriculturii anunța că aceste despăgubiri nu se pot acorda la nesfârșit. Daniel Constantin a subliniat că, în asemenea cazuri, instituția care poate acorda despăgubiri este fondul mutual agricol. În România acesta nu este încă funcțional, iar companiile de asigurări nu încheie polițe pentru sere și solarii pe structură din lemn, așa cum sunt majoritatea celor distruse în această iarnă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE