Dacian Cioloș: Agricultorii din România se adaptează la cererea mare de produse bio

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cererea mare de produse bio şi preţurile mari ale acestora i-au atras ca un magnet pe agricultorii români. Numărul producătorilor bio a crescut de circa cinci ori în ultimii ani, iar suprafaţa arabilă cultivată în regim bio a sporit de patru ori, iar cea de păşuni certificate bio s-a dublat.

“Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii și ceva de operatori, la 15.000 de operatori, deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafețele cultivate în bio au crescut — de patru ori suprafața arabilă, iar din datele pe care le am pășunile certificate bio s-au dublat, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio. Și Politica Agricolă Comună din 2014 încolo prevede de data aceasta în programul de dezvoltare rurală posibilitatea unei măsuri specifice aparte pentru a susține sectorul bio. Până acum în măsurile de agromediu exista și posibilitatea de a acorda un sprijin financiar pentru convertirea spre agricultura bio, acum există un sprijin financiar nu numai pentru conversie spre agricultura bio, ci și pentru susținerea ca atare a producătorilor”, a declarat comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Astfel, producătorii români au un avans faţă de cei din alte state, în condiţiile în care Comisia Europeană doreşte ca doar produsele 100% bio să fie certificate ecologic. Decizia vine în contextul în care, spune Dacian Cioloş, “în ultimii ani producția bio nu mai este o producție de nișă în UE, ci este un sector ca atare dat fiind volumul tranzacțiilor, existând o piață de peste 20 de miliarde de euro anual de produse bio”.

CE propune consolidarea și armonizarea normelor atât în Uniunea Europeană, cât și pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre excepțiile actuale în materie de producție și de controale. La rândul lor, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcție de riscuri.

“Am venit cu niște precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraudă destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponențial în ultimii ani și în mod clar cererea de produse bio e mai mare decât oferta și atunci tendința de a compensa această diferență era de multe ori prin fraudă. Am venit deci cu o întărire a controalelor mai ales pe partea de filieră unde controalele erau mai slabe sau chiar lipseau. Mă gândesc aici mai ales pe partea de distribuție și de comercializare”, a afirmat Cioloș.

De asemenea, CE își propune să faciliteze trecerea micilor fermieri la agricultura ecologică prin introducerea posibilității ca aceștia să se înscrie într-un sistem de certificare în grup.

Nu în ultimul rând, se are în vedere o mai bună abordare a dimensiunii internaționale a comerțului cu produse ecologice, prin adăugarea unor noi dispoziții referitoare la exporturi, precum și simplificarea legislației în scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri și al îmbunătățirii transparenței.

Pentru a-i ajuta pe fermieri, producători și comercianții cu amănuntul din sectorul ecologic să se adapteze la schimbările de politică propuse și să facă față provocărilor viitorului, CE a aprobat, de asemenea, un Plan de acțiune privind viitorul producţiei ecologice în Europa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE