Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat că va propune un set de măsuri pentru compensarea pierderilor suferite de producătorii agricoli din spațiul comunitar la începutul săptămânii viitoare.
„Sunt pregătit să propun măsuri la nivel european dacă și când sunt necesare. Producătorii din întreaga UE nu trebuie să se îngrijoreze. Monitorizăm fiecare sector și fiecare piață și, atunci când apar riscuri semnificative, voi acționa. La începutul săptămânii viitoare, voi prezenta următorul set de măsuri de stabilizare a pieței, care vizează un număr de produse perisabile din fructe și legume care sunt acum în dificultate. Această situație excepțională cu care ne confruntăm, ca urmare a interdicției Federației Ruse, necesită un acces mai rapid și mai bun la informații de piață, în fiecare sector. De aceea, începând de astăzi, am activat un mecanism de monitorizare a pieței consolidat, la care să contribuie toate statele membre”, a declarat Dacian Cioloș, după întâlnirea cu reprezentanții ministerelor de resort din UE.
La reuniune s-a căzut de acord că situația cea mai urgentă se referă la anumite produse legumicole perisabile ce sunt afectate de restricțiile impuse, în cazul cărora sezonul a început deja și o piață-cheie de export a dispărut dintr-o dată fără să existe perspective imediate în ce privește unele alternative evidente. Pe baza noilor informații primite astăzi de la statele membre, Comisia a confirmat că va propune noi măsuri adecvate, la începutul săptămânii viitoare. Măsuri suplimentare având ca obiect produsele de origine animală sunt luate în considerare.
Asemenea măsuri vor fi prezentate în cadrul competenței flexibilității suplimentare, mandatată Comisiei în cadrul reformei PAC de anul trecut, în același mod în care au fost anunțate măsurile de sprijinire a sectorului de piersici și nectarine, la 11 august. Astfel, Comisia Europeană a propus creșterea cotelor de la 5% la 15% a cantităților de piersici și nectarine care pot fi retrase de pe piață și pentru care producătorii vor fi despăgubiți.
Evaluarea altor sectoare de către noi este în curs de desfășurare și vom propune măsuri suplimentare, și pentru alte produse, în funcție de cum evoluează situația.
Comisia și-a anunțat intenția de a finaliza o analiză completă a impactului potențial al sancțiunilor ruse asupra sectoarelor în cauză din UE – împreună cu o evaluare a potențialelor răspunsuri de politică în domeniu – cât mai curând posibil. Aceasta va fi prezentată statelor membre și Parlamentului European în scopul de a facilita, pe mai departe, discuțiile politice cu privire la acest subiect.
Aceasta a fost o reuniune orizontală a Comitetului de Management al piețelor agricole, la care statele membre au trimis experți din cadrul propriilor Ministere ale Agriculturii.
La sfârșitul reuniunii, Președinția italiană a confirmat că se va organiza o reuniune a miniștrilor Agriculturii în data de 5 septembrie, pentru a discuta acest subiect.