Vânzarea terenurilor agricole: Austria atenționează Ungaria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ungaria se pune de-a curmezișul normelor europene. Străinii nu pot cumpăra mai mult de un hectar de teren agricol din 2014, fapt care îi nemulțumește pe investitorii austrieci. Cel puțin 200 de investitori austrieci vor fi afectați, dacă Budapesta nu modifică legea.

Ministrul ungur al agriculturii, Sandor Fazekas, a fost de acord să se întâlnească cu omologul său austriac, Andra Rupprechter. Tema discuțiilor va fi tocmai legislația din domeniul vânzării terenurilor agricole și liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014. Conform legislației din Ungaria, străinii nu pot cumpăra mai mult de un hectar de teren agricol, iar cumpărătorii trebuie să aibă studii în agricultură sau silvicultură, sau sădemonstreze că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar sau că dețin mai mult de 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria.

Legea, adoptată pe 15 decembrie 2013, va intra în vigoare în mai 2014. Presa austriacă a informat că Andra Rupprechter i-a scris omologului său de la Budapesta, arătându-i că măsurile privind piața funciară vor avea un impact negativ asupra investitorilor autrieci din Ungaria. Fermierii austrieci din Ungaria s-au achitat de sarcini față de statul maghiar, așa că nu trebuie să fie victime ale discriminării pe teritoriul unui stat european, ar fi scris ministrul agriculturii din Austria colegului său de la Budapesta.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE