Caraș Severin: aproape 110 hectare sunt cultivate în regim ecologic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În județul Caraș Severin sunt cultivate în regim ecologic aproape 110 hectare, potrivit datelor furnizate știriagricole.ro de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Județul Caraș Severin dispune de o suprafață de agicolă de aproape 397.000 de hectare, din care au fost declarate pentru subvenționare peste 203.000 hectare. Direcția județeană a APIA Caraș Severin a înregistrat 108,9 hectare cultivate în regim ecologic și 954 de cereri în conversie. Fermierii ecologici din județ au accesat pachetele 5.1, 5.2, 5.3.

„Primirea cererilor de plată în condiții optime, realizarea unor controlale de calitate în termenele stabilite, autorizarea la plată în termenele stabilite a cererilor de subvenții au reprezentat principalele provocări și realizări ale agenției județene în 2013. În urma controalelor efectuate asupra exploatațiilor cuprinse în eșantionul de control clasic pe teren și prin teledetecție aferente anului 2013, nu au fost identificate neconformități majore”, ne-a declarat Dumitru Stepănescu, directorul executiv al instituției.

Fermierii din Caraș-Severin se adaptează ușor normelor europene privind plata subvențiilor și la cele privind calitatea.

„Având în vedere faptul că solicitările de subvenții cresc de la un an la altul, iar rata neconformităților observate în cadrul cererilor de plată depuse este în curs de scădere, apreciem că fermierii își manifestă interesul în a respecta condițiile impuse de normele europene și naționale”, mai spune Dumitru Stepănescu.

Anul acesta, fermierii din județul Caraș-Severin au cultivat 50.478 de hectare cu porumb, peste 33.000 de hectare cu grâu, alte aproape 25.000 de hectare cu plante de nutreț. Floarea soarelui a fost cultivată în 2013 pe mai mult de 15.875 de hectare. Pajiștile temporare au ocupat 10.279 de hectare în 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE