septembrie 19, 2021

Prognoza agrometeo 31 martie – 5 aprilie: vreme din nou rece, in toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea mai calda decat in mod obișnuit de la inceputul intervalului 31 martie – 5 aprilie va intra intr-un proces de racire treptata, pe aproape intreg teritoriul, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 6…18°C in prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C și 4…12°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 8…22°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -1…13°C, in toate zonele de cultura.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori in general favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor din prima urgenta (lucerna, mazare, borceag, etc.), precum și a speciilor de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar și cartof), indeosebi in zonele de campie.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice și intensificari temporare ale vantului, in aproape toate regiunile. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim și optime, la nivelul intregii tari.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul termic din aer mai ridicat decat in mod obisnuit va determina reluarea treptata a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de camp si speciile pomi-viticole pe majoritatea suprafetelor agricole, exceptand depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, unde procesele vegetative se vor desfasura lent si temporar.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in perioada optima isi vor continua fazele de infrunzire si infratire (20-100%), plantele avand in medie 1-3 frati. in semanaturile efectuate dupa 20 octombrie 2017 se va semnala rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, cultura de rapita va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar.

In majoritatea plantatiilor, la speciile timpurii de samburoase se va inregistra umflarea mugurilor de rod, iar la semintoase se va mentine stadiul de repaus biologic.

La vita de vie, local se va putea declansa faza de „plans” in aproape toata tara, iar in zonele nordice si centrale se va inregistra in continuare starea de repaus vegetativ.

Ca urmare, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (fertilizari, pregatirea patului germinativ, efectuarea insamantarilor la culturile de primavara, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie, etc.) se vor efectua in general in bune conditii, acestea fiind sistate temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

Declansarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de primavara din prima urgenta, in special pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrari de calitate;

Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);

Lucrari de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la culturile de camp si pomi-viticole;

Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara;

Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE