Prognoza agrometeo 13-19 martie: cat de mult va ploua in toata tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intervalul 13-19 martie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decât in mod normal, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 3…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 7…18°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -3…8°C in toate regiunile agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, producându-se inghet superficial la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, acestea pot avea local caracter de aversa, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului si de descarcari electrice. De asemenea, sunt posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice 13-19 martie

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura grâului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pâna la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Izolat in nordul si nord-estul Moldovei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole 13-19 martie

La culturile de câmp, pe fondul temperaturilor din aer si sol mai ridicate decât in mod obisnuit, va fi posibila reluarea treptata a proceselor de crestere si dezvoltare, indeosebi in zonele de câmpie. De asemenea, in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei se va mentine starea de repaus biologic.

Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general medie si buna, respectiv medie si slaba in culturile intârziate fenologic.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge infrunzirea si infratirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (20-100%).

Cultura de rapita din Dobrogea, Transilvania, Muntenia si Moldova va inregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetatie a plantelor fiind medie si slaba.

In toate plantatiile pomicole si viticole se va semnala repausul vegetativ. Izolat, pe terenurile cu expozitie sudica, la speciile timpurii de sâmburoase va fi posibila declansarea fazei de umflare a mugurilor de rod.

Lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate 13-19 martie

  • Controlul biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor de orz, grâu si rapita, precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire) in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE