Prognoza agrometeo 23 – 29 martie: cat se va mentine frigul

Facebook
Twitter

In primele zile ale perioadei se va mentine un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. De asemenea, spre sfarșitul intervalului se va produce o incalzire treptata a vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -7…8°C la inceputul perioadei, valori mai scazute cu 1…9°C comparativ cu mediile multianuale și 0…7°C in restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre -4…11°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -12…5°C in toate zonele de cultura, fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in aproape toate regiunile agricole. Totodata, la inceputul intervalului, ninsorile vor fi insotite de intensificari ale vantului, local cu aspect de viscol, in special in jumatatea de sud a tarii, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, pana la apropiate de optim și optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Culturile de camp si pomi-viticole isi vor mentine starea de repaus vegetativ, in cea mai mare parte a tarii. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, iar in culturile infiintate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.

De asemenea, la speciile de toamna, pe fondul temperaturilor minime scazute din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenta a plantelor (-7…-10°C) se pot inregistra brunificari/arsuri ale aparatului foliar, indeosebi pe terenurile fara strat protector de zapada.

Orzul si graul de toamna vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (20-100%), in toate zonele de cultura.

Functie de data semanatului, rapita se va afla predominant in faza de infrunzire, la nivelul intregii tari.

Pomii fructiferi si vita de vie isi vor continua stadiul de repaus biologic, in cea mai mare parte a plantatiilor.

Lucrarile agricole specifice (fertilizari, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor efectua cu dificultate in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Controlul biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor de orz, grau si rapita, precum si a mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie;
  • Administrarea ingrasamintelor organice si efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomicole si viticole;
  • Aplicarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu in culturile de toamna semanate in epoca optima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE