utilaje agricole

Prognoza meteo 13 – 19 aprilie: vreme buna pentru semanat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe ansamblu, in intervalul 13 – 19 aprilie se va mentine o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, potrivit ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 8…21°C, mai ridicata cu 1…9°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12…28°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4…14°C, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 11…20°C pe majoritatea suprafetelor agricole, valori favorabile pentru continuarea semanatului la culturile de primavara, precum si parcurgerii fazelor de germinare si
rasarire la cele deja semanate.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, reduse cantitativ, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in toate regiunile agricole.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi in general normale in cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si buna in culturile de toamna infiintate in epoca optima, iar in semanaturile intarziate fenologic, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge predominant fazele de infratire si alungire a paiului (10-100%), totodata fiind posibila declansarea inspicarii (10-20%) la orz. In culturile tardive se vor continua aparitia frunzei a treia si infratirea (50-100%).

In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (5-16 frunze), precum si aparitia inflorescentelor, local in vestul si sud-estul tarii.

La speciile pomicole se vor inregistra fazele de inmugurire, dezmugurire, inflorirea si cresterea frunzelor, in toate plantatiile.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie se va afla in fazele de “plans” si inmugurire.

Culturile de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, lucerna, etc.) vor parcurge fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in conditii bune.

Recomandari:

  • Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE