Culturi in pericol: temperaturile vor scadea dramatic

Facebook
Twitter

Temperaturile vor ajunge pana la 17-20 de grade la finalul saptamanii, apoi vor scadea dramatic, pana la 2-3 grade, cand vor fi minime de inghet peste tot si ger in depresiunile din Transilvania, informeaza ANM.

Prin urmare, pana sambata noaptea vor fi ploi locale prin vest, nord-vest, centru si, izolat, in Moldova, apoi acestea se vor muta in toata jumatatea de est a tarii si se vor transforma in ninsori.

Ce spune prognoza agrometeorologica pentru perioada 16-21 martie

La inceputul perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire accentuata a vremii, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 0…13°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C si -8…3°C in restul perioadei, valori mai scazute cu 1…8°C comparativ cu mediile climatologice.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -6…20°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre -10…7°C, in majoritatea zonelor de cultura, fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in special spre sfarsitul intervalului, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeo

In cultura graului de toamna rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim și optime, in aproape toata tara.

Deficite moderate de umiditate in sol se vor mentine izolat in nordul, nord-estul și centrul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe ansamblu, mentinerea regimului termic mediu diurn al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit din prima parte a intervalului va determina o evolutie lenta a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, indeosebi in zonele de campie, iar in restul perioadei se va inregistra stadiul de repaus vegetativ, in aproape toata tara.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima vor inregistra formarea frunzei a treia si infratire (60-100%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie. in semanaturile tardive vor predomina fazele de rasarire si aparitia frunzei a treia (25-100%), plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si slaba.

Rapita infiintata in perioada optima isi va continua dezvoltarea aparatului foliar, in aproape toate zonele de cultura.

La pomii fructiferi se va mentine starea de repaus biologic in aproape toate plantatiile, iar in jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de samburoase se va inregistra faza de umflare a mugurilor de rod.

Vita de vie va parcurge predominant stadiul de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (araturi, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere) vor fi sistate temporar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE