Agricultura inteligentă. Cum se cultivă broccoli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indiferent de varietate, broccoli poate fi mai ușor de cultivat decât rudele sale, conopida sau varza de Bruxelles, chiar și pentru fermierii mai puțin experimentați.

Agricultura inteligentă. Broccoli iubește temperaturile mai scăzute, astfel că cele mai bune rezultate le au culturile de primăvară sau cele de toamnă. Buchețelele care se maturează toamna, atunci când nopțile devin mai răcoroase, sunt mai dulci. Pentru rezultate optime la germinare, semințele de broccoli trebuie plantate când temperatura ajunge la 10-20 de grade Celsius, atât ziua, cât și noaptea.

Agricultura inteligentă. Broccoli preferă temperaturile nu foarte ridicate, pământul cu îngrășământ natural, care necesită o irigare corespunzătoare și un bun control al plantelor invazive, precum și al bolilor și dăunătorilor.  În aceste condiții, sunt recomandate solurile fertile, bogate în substanțe nutritive, ușor drenabile și poziționată în plin soare. E bine de știut și faptul că broccoli tolerează și umbra parțială.

Horticultorii recomandă ca solul să fie testat înainte de plantare, deoarece broccoli are nevoie de cantități mari de bor în sol, pentru a se dezvolta normal. Solul trebuie să fie mai greu, dar nu lutos, cu un pH între 6-7. Menținerea pH-ului între aceste limite, chiar și prin adăugări de var, la nevoie, este extrem de importantă, deoarece ajută planta să fie mai rezistentă la boli și dăunători. În plus, atunci când pH-ul este cuprins între aceste valori, planta extrage din sol cantitățile optime de nutrienți.

Când și cum se plantează broccoli

Agricultura inteligentă. Dacă doriți să înființați o cultură de broccoli de primăvară, vă puteți produce propriile răsaduri. Prețul semințelor de broccoli diferă în funcție de soi și de cantitate, pornind de la circa 35 de lei pentru 1.000 de semințe.

Agricultura inteligentă. Semințele de broccoli se plantează în cutii plasate în interior, pentru a asigura o temperatură optimă, constantă. Plantarea semințelor de broccoli se face cu șase săptămâni înainte de data perioada prognozată a ultimului îngheț târziu, în pământ ușor de flori, iar germinarea are loc în circa 40 de zile. Răsadurile de broccoli trebuie rărite atunci când plantele au două frunzulițe și se udă de două ori pe zi, fără a se exagera cu cantitatea de apă. Totodată, se recomandă aplicarea unor fertilizatori lichizi, la fiecare două săptămâni. Transplantarea se face când răsadurile au circa patru săptămâni.

Agricultura inteligentă. Pentru o cultură de toamnă, semințele se plantează în răsadniță cu circa 12-14 săptămâni înainte de primul îngheț de toamnă prognozat. Transplantarea se face când răsadurile de broccoli au circa șase săptămâni.

Agricultura inteligentă. Așa cum precizam mai sus, broccoli iubește solurile cu pH cuprins între 6-7, fertile, bine drenate și însorite. Pentru a asigura necesarul de nutrienți, se recomandă utilizarea unui pat din compost cu o adâncime de circa 3-4 centimetri. Dacă este necesar, puteți completa cu un mix de fertilizatori organici bogați în azot, cum este compostul obținut din gunoiul de la păsări sau lucernă. Înainte de a transplanta răsadurile sau de a planta direct semințele, udați din abundență solul, fără să-l înecați însă.

Agricultura inteligentă. Răsadurile de broccoli se plantează la o adâncime de 1-1,5 centimetri, cu o distanță de 45-50 de centimetri între plante. Varietățile pitice pot fi plantate și la o distanță mai mică, de 30 centimetri. Dacă doriți să faceți lucrări mecanizate, distanța trebuie mărită la 60 de centimetri între plante și circa 90 de centimetri între rânduri.

Boli și dăunători

Cel mai adesea, culturile de broccoli sunt afectate de dăunători ca afidele, care își creează colonii pe partea inferioară a frunzelor, larve, viermi și fluturi care atacă și varza.

Agricultura inteligentă. Cele mai frecvente boli care afectează cultura de broccoli sunt hernia rădăcinii (Plasmodiophora brassicae), căderea plăntuțelor (Pythium ultimum), rugina albă (albugo candida), mana verzei (Peronospora brassicae), făinarea cruciferelor (Erysiphe communis), pătarea bacteriană (Xanthomonas campestris), pătarea neagră (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) sau putregaiul negru (Phoma lingam).

Recoltare

Broccoli crește repede și are nevoie de apă, mai ales în perioada în care apar căpățânile, pentru o dezvoltare optimă. La jumătatea perioadei de dezvoltare se recomandă aplicarea unui fertilizator pe bază de azot. Dacă se instalează seceta, mai ales dacă ați plantat broccoli pe un sol nisipos, efectuați udări dese.

Agricultura inteligentă. De la plantare la recoltare trec între 60 și 100 de zile, în funcție de varietatea aleasă, momentul sădirii sau condițiile pedo-climatice. Perioada optimă pentru recoltare este înainte ca florile să se deschidă. Tăiați penduculul (codița) pe diagonală pentru a preveni pătrunderea apei și, implicit, putrezirea plantei. Buchețelele trebuie puse la rece imediat.

Agricultura inteligentă. După prima recoltare, continuați să irigați plantele de broccoli, deoarece cele mai multe varietăți continuă să rodească. Pentru rezultate mai bune, eșalonați producția prin utilizarea unor varietăți diferite, care valorifică variațiile de temperatură și de precipitații de la un sezon la altul.

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE