Agricultura inteligentă. Eșalonarea producției aduce câștiguri mai mari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trufandalele se vând mereu bine, la fel ca și recoltele târzii. Cultivatorii de pepeni din Dăbuleni au învățat aceste noi tehnici, pentru a-și maximiza profiturile.

„Atunci când producția este eșalonată, investiția necesară scade”, spune Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni, patria lubeniței.

Agricultura inteligentă. Astăzi, cultivatorii olteni se orientează către soiuri cu productivitate mare și care sunt pe gusturile clienților, care caută pepeni cu o greutate de 4-8 kilograme și miez cât mai roșu, suculent și dulce. Totodată, se caută soiurile de pepeni cu coajă subțire și puțini sâmburi. În plus, pentru a putea câștiga mai bine, producătorii au început să cultive și soiuri timpurii, dar și tardive, astfel încât să fie prezenți pe piață cât mai mult timp.

De asemenea, chiar dacă suprafața cultivată anul acesta s-a redus ușor față de anii precedenți, recolta este bogată, producția medie fiind de 35-40 de tone la hectar, ceea ce arată că producția a fost eficientizată, prin utilizarea noilor tehnologii, de la soiuri certificate la sisteme de irigare. Vasile Toma, cultivator cu experiență, spune că cele mai bune rezultate le au tot soiurile care se coc în plin sezon, deoarece cultivarea acestora nu necesită investiții la fel de mari ca cele timpuri sau extratimpurii. În plus, producția medie la hectar în cazul soiurilor tradiționale este mai mare, de circa 35-40 de tone la hectar, în vreme ce, la soiurile timpurii, producția medie se ridică la circa 20-40 de tone la hectare, în funcție de tehnologiile și soiurile utilizate.

Pentru înființarea unei culturi pe o suprafață de un hectar, sunt necesare circa 2.500 de răsaduri altoite. Prețul unui fir a fost de peste 2,5 lei în această primăvară. La aceste cheltuieli se adaugă cele necesare pentru achiziția de folii, lucrările agricole, irigații, astfel că investiția se ridică la circa 10.000-15.000 de lei, în funcție de tehnologia folosită. spre exemplu, în cazul răsadurilor altoite cu productivitate foarte mare, importate, investiția totală pe hectarul cultivat poate urca la 20.000 de lei, spune Vasile Toma.

Agricultura inteligentă. Pentru că au reușit să se adapteze cerințelor pieței, fermierii din Dăbuleni exportă anual circa 40.000 de tone de pepeni de pe cele aproximativ 5.000 de hectare cultivate.

În România, consumul mediu de pepene pe cap de locuitor este de aproximativ 90 de kilograme anual.

„La Dăbuleni a început recoltarea de mai bine de o lună. Sute de tone se recoltează zilnic, zeci de tiruri pleacă încărcate în țară și în străinătate”, ne-a precizat Aurelia Diaconu.

Agricultura inteligentă. Din păcate, atât vânzările interne, cât și exporturile se realizează tot prin intermediari, astfel că profitul cultivatorilor rămâne destul de mic, dar mulțumitor, fiind de circa 30%, potrivit lui Vasile Toma.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE