septembrie 26, 2022

afine

Agricultura inteligentă. Plantațiile de afini, o sursă de profit pe termen lung

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Afinele au un gust dulce, ușor acid, și capătă o aromă deosebită dacă sunt depozitate la rece câteva ore după ce sunt culese. Investiția într-o plantație de afini poate fi recuperată destul de ușor, mai ales dacă fructele sunt procesate.

Afinele sunt originare din America de Nord, unde au apărut și primele plantații de afini la începutul secolului trecut. Pe bătrânul continent, primele culturi au apărut la începutul anilor 1920 în Olanda și Polonia, dar plantații comerciale s‐au înființat doar după război și pe pe suprafețe foarte mici. Cei care au investit încă de atunci au anticipat profitabilitatea acestor fructe.

Agricultura inteligentă. Dulceața de afine, tot mai scumpă

Afinele au un gust dulce, ușor acid, și capătă o aromă deosebită dacă sunt depozitate la rece câteva ore după ce sunt culese. Pot fi folosite în industria alimentară, la producerea gemurilor, sau în cea farmaceutică, deoarece sunt bune împotriva îmbătrânirii, scad tensiunea, protejează inima şi îmbunătăţesc memoria și vederea, întăresc sistemul imunitar şi previn infecţiile. Indienii nord-americani le foloseau uscându-le la soare şi apoi adăugându-le în supă, tocăniţe şi carne sau le mai foloseau sub formă de pudră pentru conservarea cărnii. Ei foloseau în scopuri medicale atât frunzele de la afine cât şi rădăcina şi se pare ca au creat una dintre primele reţete gătite cu afine, numită Sautauthig, făcută din afine, crupe de porumb sau mămăligă şi apă.

Astăzi, dulcețurile de afine, etichetate ca ecologice, se vând în România cu cel puțin 12 lei, cât costă un borcănaș micuț. Cererea de afine este însă mare, nu doar la noi, ci și în străinătate, fapt demonstrat de cercetările demarate în multe state, cu privire la cultura de afini și utilizarea fructelor și de creșterea suprafețelor cultivate. La noi, prima cultură de afin a fost înființată în anul 1968. Culturile de afin s‐au dezvoltat la aproape 400 ha până în anul 1989, iar în prezent se întind pe aproximativ 80 ha.

„Se preconizează o creştere la circa 200.000 ha până  în anul 2030. Pentru România, susținerea unui program de plantări pe circa 10.000 ha este un program realist dacă se au în vedere evoluțiile din țări ce au demarat cercetări în urma României şi care în mod deosebit în ultimii 15 ani au înființat plantații pe circa 20.000 ha (Chile, Argentina şi,în ultimii ani, China)”, se arată într-un document guvernamental privind dezvoltarea României.

În anul 2010, afinele se situau pe locul 13 atât la suprafața cultivată, cât şi la cantitatea produsă în topul fructelor cultivate în România. Potrivit FAOSTAT, România a ocupat locul 8 în topul producătorilor mondiali de afine şi locul 10 în topul țărilor cultivatoare de afini, clasificate după s suprafața cultivată, în anul 2010. Dar încă mai e loc de creștere.

Agricultura inteligentăÎnființarea plantației de afini

Investițiile necesare pentru înființarea unei plantații de afini nu sunt de neglijat, numai dacă luăm în calcul prețurile de achiziție a materialului săditor. Însă și perioada de recoltare este îndelungată. O cultură bine întreţinută poate produce timp de 40-50 de ani sau chiar mai mult. De asemenea, având o toleranță destul de mare la boli și dăunători, afinul poate fi cultivat și fără tratamente de fitoprotecție sau îngrășăminte chimice. Potrivit cercetărilor realizate la Subunitatea Bilceşti, ce aparţine de S.C.D.P. Voineşti, în ultimii 44 de ani, timp în care specialiștii au cultivat afini, în nici un an pagubele produse de boli și dăunători cumulate nu au depăşit 5%.

Afinii pot fi o soluție eficientă de utilizare a terenurilor care par să nu fie bune de nimic, cu condiția să fie bine lucrate înainte de plantare și fără buruieni. Afinii iubesc soarele, așa că locaţia ideală pentru plantaţiile de afin trebuie să fie cât mai expusă la soare. Afinii pot fi cultivați pe pe soluri acide, cu pH între 4,5 și 5,5, cu o aprovizionare medie sau chiar slabă în nutrienți, fără un conținut ridicat în argilă, cu un drenaj bun asigură condiții destul de favorabile pentru cultura afinului. Pentru rezultate optime se recomandă ca terenul din zona rădăcinilor să fie menţinut umed de primăvara până toamna. De aceea, este necesar ca pe terenul pe care este înființată plantația de afini să se asigure accesul la o sursă de apă pentru irigare şi energie electrică.

Pentru a înființa o plantație de afini pe un hectar sunt necesare între 2.500- 4.800 de plante, potrivit cercetătorilor de la Bilceşti. Costurile pentru achiziția acestora se ridică la 10-20.000 de euro, dacă analizăm oferta furnizorilor locali. De regulă, plantele se trimit în ghivece cu pământ oriunde în țară, iar furnizorii dau asigurări că rodesc din primul an. Totuși, specialiștii de la stațiunea de cercetare a Universității din Massachusetts arată că ciclul de creștere și dezvoltare al afinilor de la plantarea arbuștilor la recoltarea fructelor este de 16 luni. Aceștia recomandă ca arbuștii să fie plantați primăvara, în zone mai calde și până în iulie, în cele mai reci, astfel încât plantele să intre pregătite în iarnă.

Plantarea se face în gropi de minim 50×50 cm cu o adâncime de 30 cm. La plantare se utilizează amestec adaus de plantare cu un volum egal cu circa 50% din volumul gropii. Cea mai bună soluție pentru fertilizare este un amestec din două părți turbă și o parte gunoi de grajd.

Distanţa între plante pe rând variază între 0,7 m şi 1,5 m, în funcție de vigoarea soiurilor şi de tehnologia de cultură. Cele mai utilizate distante de plantare pe rând sunt de 0,8 şi 1 m. Pentru plantaţii comerciale ce presupun coasa mecanizată distanţa între rânduri trebuie să fie de minim 2.8 – 3 m. La plantaţiile de mici dimensiuni distanţa între rânduri poate fi redusă, dar nu sub 2.5 m la plantarea în rânduri simple.

Agricultura inteligentă. Recoltare și depozitare

Deşi sunt printre cel mai puţin perisabile fructe de arbuşti, este bine ca valorificarea afinelor să se facă într-un timp foarte scurt de la recoltare. Afinele în condiţiile unor spaţii obişnuite, fără dotări specifice de climatizare, răcoroase (beciuri) pot fi păstrate cel mult 4-6 zile.

În condiţiile unor depozite frigorifice cu temperatură şi atmosferă controlată durata de păstrare poate ajunge la peste 90 de zile.

Agricultura inteligentă. Plan de afaceri

Înainte de a investi în achiziția de arbuști de afini, trebuie să faceți un plan de afaceri, după o documentare serioasă, recomandă specialiștii de la Universitatea din Maine. Așadar, înainte să aruncați banii, ar fi bine să:

  • Vizitați una sau mai multe plantații de afini din țară. La noi există firme care livrează arbuști și asigură și recoltarea mecanică pentru suprafețe mai mari de un hectar sau intermediază contracte cu firme de procesare sau exportatori. Cereți-le o listă cu clienții (numele patronului și numărul personal de telefon, precum și codul unic de înregistrare al firmei clientului.Verificați dacă firma clientului chiar există pe situl Ministerului Finanțe). Un client mulțumit de investiție va fi dornic să îi dea numărul pentru referințe furnizorului.
  • Discutați cu procesatori și comercianții de afine
  • Documentați-vă serios, citind studii legate de plantațiile de afini, productivitatea acestora, prețuri ale produselor finite
  • Alăturați-vă asociațiilor producătorilor de profil pentru a primi la timp informații utile
  • Faceți un plan de afaceri detaliat și realist care să conțină elemente ca: prețul realizării patului germinativ, costul de achiziție al arbuștilor, clienți potențiali sau centre în care vă puteți valorifica producția, condiții de eligibilitate pentru a primi subvenții sau pentru a putea fi certificați ceva producători ecologici, costuri necesare pentru achiziția utilajelor necesare culturii și pentru amenajarea spațiilor de depozitare. Dacă vă gândiți și să procesați afinele, costurile vor crește, dar și veniturile le vor urma în timp.
  • Vizitați băncile locale și vedeți care ar putea să vă finanțeze afacerea, pentru a alege cea mai bună ofertă de credit agricol.

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE