În vreme ce la noi se vorbește despre dispariția de pe piață a unui număr de 800.000 de fermieri, ca urmare a eliminării laptelui neconform, de la 1 ianuarie, și a cotelor, din 2015, în Statele Unite, câțiva crescători de vaci au descoperit calea către profit.
Agricultură inteligentă. Șase crescători de vaci din Connecticut au trecut peste orgolii personale și au pus bazele unei asociații, care a ajuns să livreze la prețuri frumușele lapte proaspăt, smântână și ouă proaspete comercianților din localitățile din apropierea fermelor lor. Pentru că laptele lor chiar are gust de lapte, iar din smântână nu au stors grăsimea, gospodinele nu doar că le-au cumpărat marfa din magazinele partenere, dar și-au făcut abonamente direct la ferme.
Cum afacerile au prosperat, fermierii au decis să practice agricultura inteligentă. Așa că au pus mână de la mână și au investit la comun în linii de ambalare a laptelui și a celorlalte produse și și-au extins oferta, prin producerea și comercializarea de sucuri din fructe și chiar înghețată.
Produsele lor nu sunt etichetate ca fiind organice, chiar dacă nu conțin conservanți sau alte chimicale, cum sunt potențatorii de gust. Dar nici nu aveau nevoie de etichete pompoase: gustul le-a făcut cea mai bună reclamă. Astfel, chiar dacă laptele crescătorilor de vaci din Connecticut este mai scump decât cel vândut în supermarketurile din ținut, acesta nu are timp să se acrească pe rafturile magazinelor partenere.
Acesta este doar un exemplu de felul în care fermierii pot practica o agricultură inteligentă. Uniți, fermierii își cresc șansele de profit, deoarece pot livra constant marfa, în cantitatea și la calitatea solicitată de clienți. La noi, micii producători se tem să se asocieze și pierd astfel și sumele puse la bătaie de Uniunea Europeană pentru agricultură și dezvoltare rurală, și fondurile de la Guvern, cum sunt cele pentru achiziționarea de tancuri de răcire.