Din cauza temperaturilor foarte scazute, numerosi legumicultori din tara au fost nevoiti sa incalzeasca solariile inclusiv in lunile aprilie si mai, lucru care a generat cheltuieli suplimentare. Producatorii spun ca in acest an au cheltuit cu pana la 70% mai mult cu incalzirea solariilor, comparativ cu anul trecut.

„Am iesit in acest an pe piata in luna februarie, cu ceapa, salata, ridichi rosii, cu trei saptamani mai tarziu decat in anii trecuti. Totul depinde de vreme fiindca am avut parte de o iarna foarte grea, un frig aspru timp de doua luni. Si aseara (in noaptea de miercuri spre joi, n.r.) am facut foc pentru rasadurile din sera. In perioada rece problema a fost cu incalzirea. Anul trecut nici 30% nu am incalzit cat am incalzit anul acesta in sere. Nu stiu daca scoatem banii platiti pentru lemne, la un moment dat am ajuns sa facem focul cu porumb, pentru ca era mai ieftin”, a declarat, pentru Agerpres, Attila Tovesi, cultivator de legume din localitatea mureseana Valureni.

Cu toate greutatile intampinate, legumicultorul se mandreste cu productia obtinuta, mai ales ca recent a reusit sa prezinte Targul Cetatii de la Targu Mures prima sa cultura de rosii din soiul autohton Roze.

„Am venit la targ cu produse naturale din Valureni — ceapa verde, rosii din soiuri romanesti, ardei iute, castraveti, salata, cartofi noi, gulii. Lucrez pamantul impreuna cu parintii, e o afacere de familie. Avem 30 de ari acoperiti si avem in total 5,7 hectare de teren, inclusiv cultivate cu grau, porumb, cartofi. Renteaza sa cultivi legume pentru ca ne place, in primul rand lucram pentru noi, ne place sa muncim, asa am crescut, bunicii s-au ocupat cu animalele si au lucrat pamantul. Am decis sa lucram pentru noi, chiar daca lucram din greu, dar nu vrem sa mergem in alta parte sa lucram pentru altii. Aici o facem cu drag. Rosiile sunt din sera, e un soi autohton, Roze, e prima productie din acest an”, a aratat legumicultorul.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat recent ca fermierii care au inregistrat pierderi din cauza inghetului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, dar acestea trebuie evaluate de comisiile locale, potrivit Agerpres.

„Pierderile inregistrate din cauza inghetului din aceasta primavara se stabilesc de catre comisiile locale. In primul rand, acestea stabilesc norma de venit fata de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectati vor fi ajutati prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole si viticole afectate semnificativ in anumite parti ale tarii, dar pe areale mici, si nu din cauza zapezii cazute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 — minus 6 grade in unele zone”, a declarat Petre Daea, potrivit sursei citate.

Eventualele despagubiri pe care le-ar putea primi fermierii, in cazul calamitatilor, se pot acorda doar daca paguba depaseste 30% din venituri, a anuntat de curand si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Share on Facebook