Daniel Botanoiu: o cultura este calamitata daca paguba depaseste 30%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Eventualele despagubiri pe care le-ar putea primi fermierii, in cazul calamitatilor, se pot acorda doar daca paguba depaseste 30% din venituri, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

„Intelegem, cand apare o calamitate, sa se ceara despagubiri, dar trebuie sa ne uitam si la marimea pagubei. Nu putem vorbi despre despagubire ca acoperire a pierderilor din venit, daca paguba nu depaseste 30%”, a declarat Daniel Botanoiu, in cadrul conferintei „Cum salvam anul agricol”, potrivit Mediafax.

Daniel Botanoiu a mai spus ca „la Ministerul Agriculturii, usa noastra este deschisa, dar deocamdata nu salvam nimic si ne dorim sa avem discutii constructive cu fermierii”.

Ministerul Agriculturii strange in prezent date cu privire la pagubele produse fermierilor din pricina inghetului si ninsorilor din aprilie, in vederea acordarii unor ajutoare financiare.

Centrul operativ pentru situatii de urgenta organizat la nivelul MADR monitorizeaza si evalueaza permanent efectele diferitelor incidente de mediu asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situatii estimative centralizate, la nivel de judet, intocmite de catre Comitetele locale pentru situatii de urgenta/Comitetele judetene pentru situatii de urgenta si Directiile pentru Agricultura Judetene.

Vremea deosebit de rece din ultima saptamana din aprilie, care a culminat cu ninsori, le-a distrus aproape in totalitate livezile pomicultorilor deja inflorite din estul si nordul tarii. Potrivit specialistilor, acestea sunt cele mai afectate zone de temperaturile negative.

„Cele mai afectate specii au fost cele timpurii din gama samburoaselor, adica ciresul, visinul, prunus, caisul, piersicul. Din punct de vedere al zonelor, cele mai afectate sunt livezile din Moldova, pana la Vrancea, si zona de nord Salaj, Cluj, Bistrita. Procentul de pierdere in unele situatii e pana la 100%. De asemenea, foarte afectati au fost si capsunii, unde pur si simplu a venit zapada peste ei. Aici iar vorbim de o compromitere totala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Tanase, directorul OIPA Legume-Fructe.

Unul dintre pomicultorii ale caror culturi au fost afectate puternic de ingheturile din ultimele zile este vasluianul Bogdan Manea, administratorul companiei SC Marul de Aur SRL.

„Am avut temperaturi de -3 grade, ceea ce a facut ca jumatete din cele 60 de hectare de mar sa fie distruse. Am pierdut de asemenea si cultura de par, 2 hectare si 1 hectar de gutui. Cirese am pe 35 de hectare, insa mai spre deal, dar nu pot spune momentat cat de mult a fost afectat. Cu avntul a fost cea mai mare problema, am mai avut noi brume in aprilie, uneori chiar mici ninsori, dar atata zapada ca acum nu a mai vazut nimeni. Am facut si focul, insa la un metru pomul era inghetat”, ne-a declarat proprietarul livezii.

Romania dispune de o suprafata de aproximativ 145.000 hectare cultivata cu fructe si are o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE