Ajutor financiar pentru fermierii care au culturi calamitate de inghet

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat recent ca fermierii care au inregistrat pierderi din cauza inghetului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, dar acestea trebuie evaluate de comisiile locale, potrivit Agerpres.

„Pierderile inregistrate din cauza inghetului din aceasta primavara se stabilesc de catre comisiile locale. In primul rand, acestea stabilesc norma de venit fata de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectati vor fi ajutati prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole si viticole afectate semnificativ in anumite parti ale tarii, dar pe areale mici, si nu din cauza zapezii cazute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 — minus 6 grade in unele zone”, a declarat Petre Daea, potrivit sursei citate.

Eventualele despagubiri pe care le-ar putea primi fermierii, in cazul calamitatilor, se pot acorda doar daca paguba depaseste 30% din venituri, a anuntat de curand si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

„Intelegem, cand apare o calamitate, sa se ceara despagubiri, dar trebuie sa ne uitam si la marimea pagubei. Nu putem vorbi despre despagubire ca acoperire a pierderilor din venit, daca paguba nu depaseste 30%”, a declarat Daniel Botanoiu, in cadrul conferintei „Cum salvam anul agricol”, potrivit Mediafax.

Ingheturile tarzii si zapezile cazute in 15-22 aprilie au distrus culturile fructifere in proportie de 30% pana la 95%, mai ales in zonele centrale ale tarii, cei mai afectati fiind merii, ciresii, nucii si piersicii, potrivit unui studiu prezentat de Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitesti.

Unul dintre pomicultorii ale caror culturi au fost afectate puternic de ingheturile din ultimele zile este vasluianul Bogdan Manea, administratorul companiei SC Marul de Aur SRL.

„Am avut temperaturi de -3 grade, ceea ce a facut ca jumatate din cele 60 de hectare de mar sa fie distruse. Am pierdut de asemenea si cultura de par, 2 hectare si 1 hectar de gutui. Cirese am pe 35 de hectare, insa mai spre deal, dar nu pot spune momentat cat de mult a fost afectat. Cu vantul a fost cea mai mare problema, am mai avut noi brume in aprilie, uneori chiar mici ninsori, dar atata zapada ca acum nu a mai vazut nimeni. Am facut si focul, insa la un metru pomul era inghetat”, ne-a declarat proprietarul livezii.

Romania dispune de o suprafata de aproximativ 145.000 hectare cultivata cu fructe si are o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE