Producatorii avicoli contesta informatiile aparute in presa conform carora 87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni, potrivit unui comunicat redactat de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezentei reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 si 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Facem mentiunea ca, antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescriptia si supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice si pana la abatorizare se respecta “timpul de asteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.

Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati.

Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului National de control reziduuri, fermierii sunt obligati sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:

  • Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
  • Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
  • Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

Mentionam ca toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA.

Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra.

De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi, mai precizeaza comunicatul.

Share on Facebook