Solicitarile de rambursarea a TVA vor fi rezolvate mai rapid

Facebook
Twitter

Procedura de rambursare a TVA se va desfasura mai rapid, conform unui act normativ care a intrat in vigoare la 1 mai si care prevede reducerea numarului de inspectii fiscale efectuate pentru solutionarea deconturilor negative cu optiune de rambursare, noteaza avocatnet.ro.

Potrivit Codului de procedura fiscala, TVA solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, sa fie rambursata de organul fiscal central, potrivit unei proceduri reglementate de Fisc.

Actul normativ citat „a fost modificat recent, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 262 din 13 aprilie 2017 a Ordinului ANAF nr. 1.232/2017 pentru modificarea si completarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, document ale carui prevederi se vor aplica incepand cu deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse dupa data de 1 mai 2017”, arata www.avocatnet.ro.

Astfel, conform noilor prevederi, va fi redus numarul de inspectii fiscale efectuate pentru solutionarea deconturilor negative cu optiune de rambursare, iar institutia va folosi astfel timpul castigat si pentru desfasurarea altor actiuni. In prezent, atunci cand, din informatiile detinute, organele fiscale constata existenta unui risc pentru o rambursare de TVA necuvenita, solicitarile de rambursare ale persoanelor impozabile sunt solutionate dupa efectuarea unei inspectiii fiscale anticipate.

Conform avocatnet.ro, in cazul deconturilor cu sume negative de TVA pentru care se solicita rambursarea TVA, acestea se vor solutiona in functie de gradul de risc fiscal pe care acestea il prezinta. Pana acum, gradul de risc fiscal de care se tinea cont era cel al persoanei impozabile. In plus, Fiscul va putea in continuare sa decida daca va controla sau nu firmele respective.

Orice persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, poate solicita rambursarea sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare. In acest sens, aceste persoane trebuie sa bifeze caseta corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare (formularul 300), decontul fiind si cerere de rambursare.

De asemenea, ele pot cere reportarea soldului sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare, mai noteaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE