septembrie 17, 2021

Cum se prezinta culturile agricole dupa valul de inghet. Fermier: „lucerna nu a mai crescut deloc”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca valul de inghet si brume din luna aprilie a calaminat o buna parte dintre livezi, culturile mari au reusit sa scape, in general, fara prea mari probleme. Cu toate acestea, rapita, precum si lucerna inregistreaza intarzieri ale dezvoltarii, din cauza variatiilor mari de temperatura dintre zi si noapte. Unii au fost insa mai putin norocosi fiind nevoiti sa intoarca culturile de primavara recent infiintate.

„In zona Bacaului, cele mai mari pierderi au fost provocate de brumele si temperaturile scazute. La cultura de lucerna de exemplu e practic un blocj de crestere. De cand a dat zapada nu a mai crescut deloc. Pagube s-au inregistrat si pe la rapita, dar aceasta are o capacitate mai mare sa se regenereze. Stresul cel mai mare al plantelor este dat de aceste variatii mari de temperatura, cand azi am 24-26 de grade, maine 11, iar noaptea am 3-4 grade. Probleme destul de mari au avut si cultivatorii de cartof care aveau culturile rasarite”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Probleme s-au inregistrat si in judetul Olt, acolo unde culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita, alaturi de plantatiile de vita de vie si livezi, au fost afectate de temperaturile scazute. Gradul de afectare variaza intre 20% și 80%, potrivit specialistilor de la Directia Agricola Judeteana (DAJ) Olt.

Intarzieri in dezvoltarea plantelor se poate remarca si in judetul Cluj, unde chiar daca culturile nu au suferit prea multe pagube, stadiul lor de dezvoltare este in urma cu aproximativ 10 zile.

„Lucerna a scapat de frig, de asemenea si graul. La soia, deoarece e mai pretentioasa, avem ceva intarzieri. Tot intr-un stadiu intarziat este si lucerna. Daca anul trecut, pe 10-15 mai deja coseam, anul acesta cred ca va trebui sa mai asteptam 2 saptamani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Iosif Balla, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Cluj.

O situatie ceva mai buna se regaseste in judetul Ialomita, acolo unde culturile au fost afectate doar partial de valul de frig din luna aprilie. „In prezent, culturile arata bine. Nu au fost prea rau afectate. La porumb, putem spune ca a pierdut doua frunze, dar in prezent e bine. De asemenea, nici la rapita nu s-au inregistrat pierderi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Sitaru.

Poate cea mai buna situatie se regaseste in judetul Botosani, o zona care a fost de altfel ferita de valul de inghet.

„Culturile nu au fost afectate de temperaturile scazute pe care le-am avut. Important de precizat ca la noi temperatura nu a scazut sub 0 grade. Nici rapita, nici graul, nici orzul nu au fost afectate. In prezent, pe timpul noptii avem circa 10-12 grade. In ceea ce priveste culturile de primavara, acestea au inceput sa rasara. Daca vor exista precipitatii in perioada urmatoare treaba e si mai buna”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice din Botosani.

Fermierii si-au propus sa insamanteze in aceasta primavara suprafete mai mari decat cele de anul trecut. Datele Ministerului Agriculturii, furnizate la solicitarea StiriAgricole.ro, arata ca anul acesta suprafata totala propusa pentru insamantare este de 5.156.000 de hectare, cu circa 16.000 de hectare mai mult decat anul trecut.

In ceea ce priveste porumbul si sorgul suprafata propusa pentru insamantare in aceasta primavara este de 2.619.000 hectare, cu 10.000 de hectare mai mult decat in 2016, conform datelor MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE