Ce sanse au fermierii sa primeasca ajutoare pentru pagubele provocate de inghet

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii strange in prezent date cu privire la pagubele produse fermierilor din pricina inghetului si ninsorilor din aprilie, in vederea acordarii unor ajutoare financiare.

„Centrul operativ pentru situatii de urgenta organizat la nivelul MADR monitorizeaza si evalueaza permanent efectele diferitelor incidente de mediu asupra culturilor agricole, prin solicitarea de situatii estimative centralizate, la nivel de judet, intocmite de catre Comitetele locale pentru situatii de urgenta/Comitetele judetene pentru situatii de urgenta si Directiile pentru Agricultura Judetene”, a anuntat Ministerul Agriculturii, la solicitarea HotNews si StartupCafe.

MADR a mai precizat de asemenea ca la nivelul structurilor teritoriale se are in vedere monitorizarea culturilor agricole si eventualele influente manifestate de fenomenele nefavorabile, urmand ca datele sa fie centralizate prin Centrul operativ pentru situatii de urgenta. In functie de posibila evolutie a acestor fenomene vor fi analizate si posibilitatile de identificare a unor masuri de compensare a eventualelor pagube.

Mai mult decat atat, potrivit art.73 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, persoanele fizice, individual sau intr-o forma de asociere, in cazul inregistrarii de pierderi ca urmare a unor fenomene meteo nefavorabile (grindina, inundatii, seceta, altele) de peste 30 % din suprafetele destinate productiei agricole, norma de venit pe baza careia se calculeaza impozitul datorat statului, se reduce proportional cu pierderea respectiva.

Vremea deosebit de rece din ultima saptamana din aprilie, care a culminat cu ninsori, le-a distrus aproape in totalitate livezile pomicultorilor deja inflorite din estul si nordul tarii. Potrivit specialistilor, acestea sunt cele mai afectate zone de temperaturile negative.

„Cele mai afectate specii au fost cele timpurii din gama samburoaselor, adica ciresul, visinul, prunus, caisul, piersicul. Din punct de vedere al zonelor, cele mai afectate sunt livezile din Moldova, pana la Vrancea, si zona de nord Salaj, Cluj, Bistrita. Procentul de pierdere in unele situatii e pana la 100%. De asemenea, foarte afectati au fost si capsunii, unde pur si simplu a venit zapada peste ei. Aici iar vorbim de o compromitere totala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Tanase, directorul OIPA Legume-Fructe.

Directorul OIPA ne-a precizat ca au fost depuse notificari la Ministerul Agriculturii despre situatia din teritoriu. „Momentan suntem in faza de evaluare, au fost convocate comisiile de constatare pentru calamitati. Ministerul a fost de asemenea notificat si am vazut ca exista si o reactie politica de a ajuta fermierii afectati. De mare folos pentru acestia ar fi totodata si accelerarea distriburii subventiilor, astfel incat agriculturii sa isi poate cumpara inputuri si a realiza noi culturi”, ne-a mai spus Aurel Tanase.

Romania dispune de o suprafata de aproximativ 145.000 hectare cultivata cu fructe si are o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE