Cum se prezinta culturile dupa iarna: rapita calamitata in Vrancea, premise de seceta in vestul tarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii din judetul Vrancea vor fi nevoiti sa intoarca o buna parte din culturile insamantate in toamna din cauza excesului de umiditate, care s-a mentinut inclusiv la finalul lunii februarie, ne-au spus liderii agricultorilor din teritoriu.

„Fata de judetele din sudul tarii, la noi in judetul Vrancea am intrat cu un exces de umiditate inca din toamna, mai ales pe terenurile infiintate cu rapita si grau. Acest exces s-a mentinut si pe timpul iernii, din cauza zapezilor abundente, precum si in prezent, unde chiar saptamana trecuta am avut peste 50 litri de precipitatii pe metru patrat. Situatia nu e una care sa ne bucure. Consideram ca vom calamita circa 20-30% din suprafetele infiintate cu rapita. Vor fi situatii de intoarcere a culturilor si la grau, orz, insa mai ales la rapita, care e o cultura foarte sensibila la excesul de umiditate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Bazon, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea.

De asemenea, Constantin Bazon ne-a precizat ca administratorii de la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare nu au pornit la timp statiile de pompare pe terenurile cu desecare din sudul judetului, fapt care a dus la revarsarea unor afluenti.

Mai mult decat atat, unii fermieri nici nu vor putea sa-si depuna cererea unica la APIA, aferenta Campaniei 2017, pana nu vor stabili cu exactitate ce culturi au fost infiintate. „Vor fi situatii cand fermierii vor trebui sa astepte sa depuna cererea pana cand lucrurile se clarifica, mai ales daca iau decizia sa intoarca anumite sole”, ne-a mai spus Constantin Bazon.

Pe de alta parte, o situatie ceva mai buna se regaseste in vestul tarii, unde culturile au iesit din iarna intr-o stare de vegetatie buna. Chiar si asa insa, in lipsa precipitatiilor, fermierii din vestul tarii s-ar putea confrunta cu inceputul unei secete.

„Cerealele paioase au iesit din iarna fara probleme, sunt intr-o stare de vegetatie buna. O parte din culturi au rasarit de-abia in luna februarie. La rapita exista trei situatii: cam 20-30% din rapita pana in 4 fruze a inghetat, vreo 30% a intrat in faza de 4 fruze si a rezistat, iar diferenta, de 40%, a intrat in 4-6 frunze in iarna si e intr-o stare de vegetatie destul de buna. Asta inseamna ca rapita existenta nu o sa mai poata arata potentialul sau de productie de anul trecut, unde se ridica la circa 3.500 – 4.000 kg/ha. Anul acesta, probabil, o sa avem cu 500 – 1.000 kg mai putin pe hectar, plus ca avem acele pierderi cu 20% din rapita care a inghetat”, ne-a declarat Ioan Andru, din judetul Arad.

O situatie buna se regaseste si in judetul Botosani. „Graul la noi arata bine, iar despre rapita putem spune ca a scapat ca prin minune. Speram doar sa nu dea o bruma sau un inghet. Rezerva de apa este si ea una buna, mai ales ca in toamna am avut precipitatii importante. Putem spune ca e mai bine ca anul trecut”, ne-a declarat Doru Andrici, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de cereale si plante Tehnice din Botosani.

Poate cea mai buna situatie privind starea culturilor de toamna se regaseste in sudul tarii, unde dezvoltarea este una normala, neinregistrandu-se probleme cu excesul de umiditate.

„Putem spune ca inceputul de an e unul promitator, culturile nu au boli, iar rezerva de apa e una buna pentru moment, in limite normale. Ne asteptam la zile cu soare, posibil si vant, ceea ce va duce la o pierdere din rezerva, insa se va reface, consideram noi, cu o ploaie. Rapita si ea arata foarte bine, a avut acel covor de zapada, ceea ce a protejat inclusiv rapita semanata mai tarziu”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ilie Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Olt.

Ce spune prognoza agrometerologica

Potrivit prognozei agrometeorologice valabile pentru perioada 2-8 martie, aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, pe suprafete extinse din Banat, Crisana, Muntenia, nordul si centrul Olteniei, nordul si sud-vestul Transilvaniei, estul si sudul Moldovei, nordul Dobrogei.

In cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei, sudul si estul Olteniei, vestul si nord-vestul Banatului, nordul, vestul, local in centrul si estul Moldovei, nord-vestul, sud-vestul si sudul Munteniei, izolat in sud-vestul Crisanei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, respectiv seceta pedologica moderata si izolat puternica.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in toate regiunile agricole, mai frecvente in zonele nordice, vestice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE