Una dintre cele mai populare idei de afaceri pentru fermierii cu suprafete mici de teren este fara indoiala cultura de mure, o plantatie care le poate aduce agricultorilor iscusiti venituri consistente, mai ales daca dispun de o piata de desfacere locala. Un exemplu in acest sens am intalnit in municipiul Aiud, judetul Alba, acolo unde Emanuel Gavrilas, a pus bazele, acum 3 ani, unei culturi de mur, pe o suprafata de 4.000 mp, din soiurile Thornfree si Chester.

„Pentru mine, plantatia de mur reprezinta un al doilea job. Am inceput initial cu o suprafata de test, aveam circa 40-50 de plante, insa dupa un timp mi-am dat seama ca ar putea deveni si o afacere de familie de viitor. Astfel, m-am extins pana la 4.000 mp, insa imi doresc sa am o suprafata si mai mare. Am ales murele pentru ca mi-am dorit sa am un fruct mai special, asta pe langa multitudinea de beneficii pentru sanatate pe care le au”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Emanuel Gavrilas.

Soiurile de mur pe care le putem gasi in plantatia fermierului din Alba sunt Thornfree, un soi american performant, recomandat inclusiv pentru zonele aride sau cu ierni aspre, cat si soiul Chester, rezistent la ger si boli, cu fructe ferme si aromate.

„In plantatia mea, preponderent exista soiurile Thornfree si Chester. Mai am totodata si alte 3 soiuri in test. Despre Thornfree pot spune ca e un soi foarte bun ca si productivitate, insa pe mine, personal, Chester-ul ma incanta mai mult, deoarece are fructul mai ferm, mai tare. Perioada de coacere este din iulie, dupa 10 iulie sa spunem, pana in septembrie”, explica Emanuel Gavrilas.

Deoarece fermierul a vrut sa mizeze mai mult pe calitatea fructelor, productia de anul trecut nu a fost una foarte mare, insa chiar si asa, Emanuel Gavrilas a reusit sa obtina in 2016 aproximativ 2-2,5 kg de fructe pe planta.

„Avand in vedere ca nu vand la firme, la angro, ci direct la consumator, m-a interesat sa merg pe calitate, in detrimentul, sa spunem, al productiei. Astfel, anul trecut am recoltat circa 2 – 2,5 kg de fructe. Trebuie mentionat cat plantele sunt tinere, 30% sunt in anul 2, iar restul in anul 3. In ceea ce priveste valorificarea, le-am vandut la persoane fizice, prin cunostinte, prieteni. Eu le-am dat la un pret mai mic, de circa 10 lei/kg, insa in piata pot ajunge usor la un pret dublu”, ne-a mai spus agricultorul.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de cel putin 4,5 – 5.

„Perioada optima de plantare, din punctul meu de vedere, este primavara. Alti cultivatori recomanda si plantarea de toamna, insa consider ca daca punem plante de 1 an, ele sunt foarte sensibile, exista toate sansele sa inghete. Murul se planteaza oarecum la suprafata, la circa 15-20 cm maxim. Ca lucrari de pregatire a terenului incepem cu o aratura de toamna, dupa aceea trebuie sa discuim, frezam, sa avem un teren cat mai pla. In primavara sau in toamna, depinde cand se face plantarea, e bine ca fermierul sa aiba si un motoburghiu, daca planteaza mai multi butasi”, ne-a mai spus fermierul.

Pe langa materialul saditor, cei care au in plan dezvoltarea unei culturi de mur trebuie sa achizitioneze si un sistem de irigatie prin picurare, spalieri pentru sustinerea plantelor, precum si gardul de imprejmuire a plantatiei. Toate acestea pot rididica investitia initiala la cel putin 10.000 euro pe hectar.

Schema de plantare recomandata de fermierul din Aiud este de 2 metri minim intre randuri si 1,5 metri pe rand. „O parte dintre fermieri vor spune ca sunt oarecum dese, insa asta daca legi 5 crengi. Daca legi numai 3 crengi si mergi pe calitate, eu consider ca e suficient. Inainte sa demaram o asemenea investitie trebuie sa cercetam bine si piata butasilor. Acestia costa intre 4-6 lei, pentru plantele de un an”, ne-a mai spus tanarul fermier.

Pentru viitor, Emanuel Gavrilas si-a propus sa isi extinda plantatia si chiar sa acceseze fonduri europene pentru a infiinta un centru de prelucrare. „Mi-ar placea mult sa pot vinde produsul finit. Eu, personal, pentru mine acasa, am facut si compot de mure, gem, chiar si vin de mure. Consider ca e o piata de desfacere destul de buna. Este pacat in schimb ca nu prea exista forme asociative”, considera fermierul.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu.

Share on Facebook