Dupa ce a lucrat mai multi ani peste hotare, un tanar din Alba Iulia a decis sa puna bazele, in Romania, unei mici fabrici de producere a chipsurilor, materia prima provenind in totalitate de la producatorii locali. Pe langa curajul unei astfel de afaceri, tanarul antreprenor si-a dorit ca chipsurile pe care le realizeaza sa fie mult mai sanatoase decat cele pe care le gasim uzual in comert.
„Ideea acestei afaceri a venit in urma unor discutii cu prietenii mei. Ne-am gandit la mai multe variante, inclusiv la zootehnie, apicultura, insa intr-un final s-a conturat aceasta idee, de a fabrica chipsuri. Am aderat la ea, iar din 2014 am inceput propriu-zis sa pun la punct detaliile unei astfel de activitati. Am creat astfel brandul d’Alba in prima parte a lui 2015”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Horea Josan, administratorul companiei.
Chiar daca primele calcule nu s-au potrivit cu realitatea din teren, antreprenorul a avut placuta surpriza sa constate ca vanzarile cresc, iar consumatorii sunt incantati de produsul acestuia.
„Ideea afacerii este foarte frumoasa, dar este foarte mult de munca. Veniturile nu sunt asa de mari precum am calculat eu initial, insa pot spune ca publicul a reactionat foarte bine la acest nou produs. Intr-o luna am reusit sa vand circa 6.000 de pungi cu chipsuri”, ne-a mai spus Horea Josan.
Mai mult decat atat, tanarul antreprenor se declara mandru ca ajuta producatorii autohtoni, materia prima fiind in totalitate achizitionata de la acestia.
„Cumparam cartofii de la producatorii din zona Campia Turzii, Covasna si Fagaras. Totodata, cumparam si pungi si sare, toate din Romania. In viitor, cred ca voi incepe colaborarea si cu cineva din Baia Mare care si-a aratat disponibilitatea de a planta soiuri speciale de cartofi, care se preteaza pentru realizarea chipsurilor”, ne-a mai spus producatorul.
Pentru a putea fi folositi la realizarea chipsurilor, cartofii trebuie sa contina putina apa, de asemenea putin zahar, insa mai mult amidon. Deoarece prajirea cartofilor are loc la o temperatura mai joasa, chipsurile sunt mai sanatoase decat alte produse similare, conform producatorului. Totodata, chipsurile sunt lipsite de conservanti, amelioratori sau potentiatori de gust.
„Fabrica dispune de o masina de curatat, o masina de feliat, o friteuza de 60 litri si o masina de ambalat semi-automatica. Investitia initiala a fost de circa 13.000 euro. Imi doresc sa ma dezvolt, sa automatizez mai multe dintre activitati”, a mai declarat Horea Josan.
In prezent, valorificarea chipsurilor d’Alba are loc in mai multe magazine si localuri de seara din Alba Iulia. Tanarul antreprenorul a incercat sa vanda produsul sau si cu ajutorul altor lanturi de distributie, insa a fost refuzat.
„Din pacate, piata de profil este dominata de distribuitorii care au in portofoliu cei doi mai producatori. Contractele sunt facute in asa maniera incat sa nu permita aproape deloc intrarea pe piata a altor producatori. Indiferent de piedici sau oportunitati, eu imi doresc sa continui pentru a dezvolta un produs de o calitate cat mai inalta”, ne-a mai spus Horea Josan.
Pentru procesarea produselor agricole, fermierii au posibilitatea sa acceseze si fonduri europene, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Sprijinul nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producatori/cooperative, valoarea fondurilor europene neputand depasi 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat; 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat si de 2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative (cooperative si grupuri de producatori) in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.