septembrie 26, 2022

Cum au construit calugarii de la Manastirea Barnova o ferma de capre cu productie integrata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Manastirea Barnova, una dintre cele mai importante lacasuri de cult din tara noastra, adaposteste pe terenul sau, de mai bine de 10 ani, o ferma de capre, care se poate mandri in prezent si cu o productie integrata. Astfel, produsele realizate aici, precum casul, telemeaua, untul de capra sau urda, sunt vandute cu succes intr-o piata agroalimentara din Iasi, cat si in incinta manastirii.

„Am inceput cu aceasta ferma de capre in 2005, desi noi am avut vaci mai tot timpul la manastire. In 2005 am cumparat niste oi si capre, pentru a realiza si produse derivate de la acestea. Ajunsesem la un momentat dat sa avem chiar 100 de oi si 30 de capre, insa ciobanul nostru, fiind foarte in varsta, nu ne-a mai putut ajuta. Intr-un final am fost nevoiti sa vindem efectivul. Ulterior ne-am documentat, prin urmare am ales sa investim in niste rase specializate de lapte. Am cumparat niste tapi din rasa pura si am inceput sa facem ameliorare. Continuam si in prezent acest proces, pot spune ca am ajuns la un nivel destul de bun, exemplarele fiind foarte aproape de rasa pura. Ceea ce ne-am dorit cel mai mult a fost sa alegem alternativa, si anume sa muncim si sa ne rugam pentru a avea ceva, decat sa intindem mana si sa cersim bani ”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, parintele Furdui Paisie, cel care se ocupa de buna oranduiala a fermei de capre.

In prezent, in ferma manastirii Barnova exista un efectiv de 180 de capre din rasa Saanen si Alpina Franceza. „Am ales aceste rase in special deoarece ne aflam intr-o zona de deal, iar ele se preteaza foarte bine in astfel de locuri. Ca productie de lapte, pot spune ca sunt aproximativ egale, nu exista diferente prea mari. Obtinem o medie de circa 2 – 2,5 litri. Caprele le hranim cu fan de lucerna, plus un amestec de concentrate. De asemenea, pe perioada de primavara, vara, ele pasc pe dealurile de aici, iar pe timp de iarna le tinem in stabulatie”, ne-a mai spus parintele Furdui Paisie.

Pentru a putea realiza produse cu valoare adaugata, calugarii de la Barnova au investit in doua camere cu frig, precum si intr-un tanc de racire si un stand de muls.

„Am amenajat in manastire 4 camere, din care 2 cu frig, la care se poate controla temperatura. Am cumparat de asemenea o crinta din inox pentru telemea si un tanc de racire de 600 de litri pentru pentru pastrarea laptelui in zilele de sarbatoare, atunci cand nu lucram si suntem la biserica. Am confectionat si un stand de muls capre cu 10 locuri, am procurat un aparat de muls capre si am amenajat un spatiu de crestere a iezilor cu biberonul”, ne-a mai explicat parintele.

Caprele crescute de monahii de la Barnova au la dispozitie un teren de 8 hectare, care urmeaza sa fie certificat anul acesta drept ecologic.

„Anul trecut a fost al treilea an in care ne-am aflat in procesul de conversie ecologica. De cand sunt aici, de 20 ani, pe teren nu au fost date ingrasaminte chimice. Astfel, ne bucuram ca animalele au un loc unde pot sa pasca fara probleme si sa ne asiguram totodata ca si produsele pe care le realizam sunt naturale si sanatoase”, spune parintele Furdui Paisie.

Produsele din lapte de capra realizate la manastirea Barnova sunt telemeaua, casul de capra, untul de capra, chefirul, iaurtul, precum si urda de capra si branza de burduf.

„Ne dam tot interesul pentru a face produse de calitate. Ceea ce mancam noi, calugarii, asta oferim si oamenilor. Livram in Iasi, in cadrul unei piete agroalimentare. Avem de gand sa mergem si in alte piete, la solicitarea oamenilor. De asemenea, produsele sunt vandute si in incinta manastirii. Ne bucuram ca reusim sa avem niste venituri la manastire prin care sa ne acoperim cheltuielile si sa nu depindem de pomelnice sau alte donatii”, ne-a mai spus parintele Furdui Paisie.

ferma capre

Manastirea Barnova, monument istoric de categoria A, dateaza din anul 1628 si este ctitorita de doi domnitori moldavi, Miron Barnovschi si Istrate Dabija Voda, intre anii 1628-1667. Manastirea Barnova se situeaza la o distanta de 7 km de municipiul Iasi, in satul Barnova si comuna cu acelasi nume, avandu-i ca si ocrotitori pe Sf.M.Mc Gheorghe si Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE